Asma kanama suyu ile toprağın mineral besin maddeleri yönünden karşılaştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu araştırma 1994 yılında Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü bağı ile Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünün üretim ve araştırma bağında yürütülmüştür. Denemede Kober 5BB anacı üzerine aşılı Kozak Beyazı, Trakya İlkeren, Cardinal, Tekirdağ Çekirdeksizi, Çavuş, Amasya Beyazı. Hamburg Misketi, Semillon ve C. Sauvignon çeşitleri materyal olarak kullanılmıştır. Aynı çeşitten 3 adet asmanın her birinden, kanama başladığı dönemde 3 'er dal seçilerek 5-15 cm uzunluğunda budanmış ve bunlara plastik torbalar takılarak kanama suyu biriktirilmiştir. Bunun yanında söz konusu bağ topraklarından da örnekler alınmıştır. Her çeşit için kanama suyu ve toprak çözeltisinden alınan örneklerde, her bir besin elementi için 3 adet analiz yapılmış ve bunlar tekerrür kabul edilerek varyans analizi yapılmıştır. Kanama suyu ve toprak çözeltisinde N, P, K, Ca, Na, Zn, Mn, Fe ve Cu besin elementleri miktarları saptanmıştır. Araştırmada elde edilen bulguların değerlendirilmesi sonucunda NPK oranları bakımından kanama suyu değişimi, toprak çözeltisi ortamına göre daha yüksek bulunmasına karşın Ca, Na, Zn ve Mn miktarları açısından toprak çözeltisinin değişimi, kanama suyu ortamına oranla daha yüksek bulunmuştur. Asmanın yüksek oranda N, K ve Ca 'a ihtiyaç duyduğu, fazla miktarda P ve Na 'a ihtiyaç duymadığı, mikro elementlerden Zn, Mn, Fe ve Cu 'dan da çok az miktarda yararlandığı sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler: Asma, çeşit, kanama suyu, toprak, makro ve mikro elementler, N; P, K, Ca, Na, Zn, Mn, Fe, ve Cu miktarları. SUMMARY This research was carried out in the vineyards of the Department of Horticulture, Tekirdağ Faculty of Agriculture, Trakya University and Tekirdağ Viticulture Research Institute in 1994. The cultivars used were Kozak Beyazı, Trakya İlkeren, Cardinal, Tekirdağ Çekirdeksizi. Çavuş, Amasya Beyazı, Hamburg Misketi. Semillon and C. Sauvignon all of them had been grafted on to the rootstock Kober 5BB. For the collection of xylem exudation from bleeding canes same cultivar were selected and at the time of bleeding, three shoots from each of the vines were pruned to 5-15 cm. Then plastic bags were placed at the tips of the shoots collecting the dropping fluid. Soil samples of the vineyards were also taken. Xylem exudate samples and soil samples were taken for each cultavars and three analysis were made from these samples for each variety and these are accepted as replications to do analysis of variance. N,P,K,Ca,Na,Zn,Mn,Fe and Cu analysis of the xylem exudate and soil samples were made. The results obtained showed that while the xylem fluid concentrations of the NPK were higher than the soil solutions obtained from the soils collected, the concentrations of the Ca, Na, Zn and Mn were higher in the soil solutions than the xylem exudation. It was concluded that vines require high amounts of N, K, Ca and a medium level of P and Na. It was determined also that the removal of the micro elements of Zn, Mn, Fe and Cu from the soil, by the vines, were in very low levels. Key words: Vine, Cultivar, Xylem exudate, macro and micro elements, amounts of: N, P, K, Ca, Na, Zn, Mn, Fe and Cu.
Collections