Mısırda çeşitli fotosentez organlarının verim ve verim komponentlerine katkı oranlarının belirlenmesi üzerinde araştırmalar
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ MISIRDA ÇEŞİTLİ FOTOSENTEZ ORGANLARININ VERİM VE VERİM KOMPONENTLERİNE KATKI ORANLARINI BELİRLENMESİ ÜZERİNDE ARAŞTIRMALAR Ömer ÖZDEMİR TRAKYA ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ TARLA BİTKİLERİ ANABİLİM DALI DANIŞMAN: Prof. Dr. Temel GENÇTAN Üye: Prof. Dr. Sezen ŞEHİRALİ Üye: Prof. Dr. Kayıhan Z. KORKUT 1995, Sayfa: 82 Sert, atdişi, cin ve şeker mısır çeşitlerinde değişik fotosentez organlarının tane verimine katkı oranlarının incelendiği bu araştırma, 1993 ekim yılında Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü' nde yapılmıştır. Araştırmamızda mısır türlerinin değişik fotosentez organları kesilen ve kontrol bitkileri üzerinde farklı karakterlerin ölçümü yapılmıştır. Elde ettiğimiz sonuçlara göre çeşitlerin bitki özellikleri üzerinde farklı uygulamaların meydana getirdiği azalmalar; koçan uzunluğunda %11.05 ile %30.35, koçan ağırlığında % 19.53 ile %77.82, koçanda tane sayısında % 16.49 ile %70.26, koçanda tane ağırlığında %22.40 ile%80.91, somak ağırlığında % 14.87 ile %65A9, 1000 tane ağırlığında %8.05 ile %25.29 ve bitki tane veriminde %21.77 ile %8041 arasında değişiklik göstermiştir. Uygulamalar arasında en yüksek azalma etkisi tepe püskülü ile tüm yaprakların kesildiği bitkilerde saptanmıştır. Bu durum dikkate alındığında hayvan besleme amacıyla mısırda yaprak sıyırma işlemlerinin sakıncalı olduğu söylenebilir. SUMMARY Master Thesis DETERMINATION OF EFFECT OF DIFFERENT PHOTOSYNTHESIS ORGANS ON YIELD AND YIELD COMPONENTS OF MAIZE Ömer ÖZDEMİR Trakya University Institute of Natural and Applied Sciences Department of Field Crops Advisor: Prof. Dr. Temel GENÇTAN Jury: Prof. Dr. Sezen ŞEHİRALİ Jury: Prof. Dr. Kayıhan Z. KORKUT 1995, Page: 82 This research on the inclusion of different photosynthesis organs of the various kinds o corn (pop corn, sweet corn, dent corn, flint corn) was carried out in Department of Field Crops of Agricultural Faculty in Trakya University in the growing period of 1993. In research was observed different characters on the plants all leaves and tassel of which were and no cut (standard). According to the results we obtained, it was seen that decreases caused by the effect of different cutting application ranged between 11.05-30.35% for cob length, 19.53-77.82% for cob weight, 16.49- 70.26% for number of grains per cob, 22.40-80.91% for grain weight,14.87-65.49% for thousand kernel weight and 8.05-25.29% for grain weight. The highest loss within different cutting applications was determined for the plants of which all leaves and tassel were cut when we consider these results, it may be said that we must avoid cutting off the leaves from the corn plant in order for ferreting.
Collections