Kahramanmaraş yöresindeki süt sığırı ahırlarının çevre şartları yönünden yeterliliklerinin araştırılması.
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
TX ÖZET Ahırlar, içinde barındırdığı hayvanları olumsuz çevre kosullarm- an korumak ve onlara iklim, yapı ve Üretim koşulları yönünden rahat debilecekleri bir ortam sağlamak amacıyla inşa edilen yapılardır. Bu edenle, ahırların başarısı herseyden onno pro.fr» kr I f.nrl eH nl rı nr»clt»ln- eki doğruluk derecesine bağlı olmaktadır. Ahırlarda, hayvan sağlığı, verimi ve yapısal özellikler yönünden projelemede gözöniine alınması gereken en önemli faktörler arasında ba rınak havasının sıcaklık ve bağıl nem değerleri sayılabilir. Projeleme ırasında bu dwgerlorin anmoa gön? en uygun seklide belirlenmesi gerek mektedir. Çünkü bu değerler sadece hayvan sağlığı ve verimi yönünden değil, yapı elemanlarının boyutlandırılması, uygun malzeme düzenlerinin seçimi ve havalandırma sistemlerinin planlanması gibi yapısal yönden de önemli olmaktadır. Ihı çalışmada Kahramanmaraş Yöresinde 15 adet ahır etud edilerek bu isletmelerin durumu çeşitli ölçümler, anket, gözlem ve fotoğraflarla saptanmıstr. Mevcut bağlı - duraklı ahır sistemi kullanılmaktadır. Ahırların yapımında gerekli planlama ilkelerinin yeteri kadar gözönüne alınmadı- i, ahırlar İle yardımcı tesislerin yerleşim vn pl mı I rurwtn iihIm gnrokll ilkelere uyulmadığı görülmüştür. incelenen ahırlarda sıcaklığın genelde 20°C'nin üzerinde ve oran sal nemin de % 80'nin altında olduğu gözlenmiştir. Havalandırma ve ay dınlatmaya gerekli önem verilmediği görülmüştür. Ahırlarda genelde sıva ve badana yapılmamıştır;. Ahır temizliğine gerekli özen gösterilmemiştir. X SUMMARY As control of evironmental conditions are not taken into account roperly in the desing of cattle barns, we face a lot of problems in xisting ones in your country. For this resaon, the project criteria lust be determined suitably for our country in the deslngof cattle mrıı. These are the most important factors, which are about the ıealth of the animal, the productivity of the animal and also the eatures of the structure to project the barns; the inside temperature of barns and relative hum! tidy. In this dessertat ion, these factors are considered properly. 15 barns were investigated in Kahramanmaraş province. The conditions of the barns investigated have been shown by various measurements, inguiries, observations an photographs. All of the barns were tie - up cowsheds. It has been observed that the necessary planing principles weren't considered in the construction of the barns and the service buildings near them. Inside the investigated barns, the temperature was generally above 20° C and the relative humidity was below 80%. It was seen that the barns weren't properly ventilated and Illuminated. Tn p,r>w«ral, t hoy weren't piatered and white - washed. And also they weren't cleaned enough.
Collections