Yalova koşullarında `Yalova çorbacı-12` biber çeşidinde farklı sulama uygulamalarının verim ve kalite üzerine etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yalova Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsünde1994 yılında yapılan bu çalışmada, farklı sulama uygulamalarınınYalova Çorbacı - 1 2 biber bitkisinin verim ·ve kalitesi üzerine etkiliolabilecek en uygun sulama suyu miktarı, su lama sayısı ve sulamaara lı ğ ı araştırılmıştır. Denemede, O. 90 cm toprak derinliğindekiyarayışlı nemin %30, %45, %60 ve %75 seviyelerine indiğinde sulamauygulamasının yapıld ı ğ ı dört sulama konusu ele alınmış ve üçyineleme! i olarak tesadüf blokları deneme desenine göre düzenlenıniştir . Toprak nem düzey lerinin belirlenmesinde grav imetrik yöntemyan ınd a her konuya yerl eştir ilmi ş tansiyometrelerde kullanı !m ış vebiri i ktc elde ed i k n değerlerden yaralanılarak konulu sulama (karıklardagöllendirme) uy g ul ama l a rı yapılmıştır.Yine bu konunun mevsimlik su tüketimi de 1208 ınınbulunmuştur.13iberin kendi özelli klerini temsil edecek uzunluk ve çapı içerenen yüksek verimin elde edildiği bu konuda; Mayıs ayının ikinciyarısında dikimi yapılan biber fidelerine, ilk sulama dikimi izleyen 10-15 gün sonra haziran ayı ilk haftasında olmak üzere bunu izleyen beşsulamanın 1 O' ar gün ve son .dört sulamanın ise 7' şer gün aralarlayapılması önerilmiştir. In this research carried out in Atatürk Central ResearchIn stitute of llorti cu lture's in Yalova in 1994, ôifferent applicationssuch as optimum amount of irrigation water, optimum irrigationnumber and irriga tion interval which can be effective on yield andquality of Yalova Çorbacı-12 pepper have becn investigated. Fieldexperiınen t s have been designed according to randomized blocks andfo ur irrigation appl ication when water contents in 0-90 cm so il depthwcre reduced to 30%, 45%, 60% and %75 respectively have beenexper iın en ted to determined the water content of the soiltansioıneter, installed in each application, together with gravimetricmethod have been used and subjected irrigation (furrow method)applications have been done with the help of the values optionedfrom both of thcm.In the rcsult, Sı method , in which 10 irrigation applicationwere applied with 85-98 mm water at each time and 920 mm totallyand 5072.3 kg' s/da yi el d w as obtained , has be en optimum one.Seasonal water consumption of this appl ication has been fo und asI 208 mm.For this application by which the highest yield containinglenglu and dimcnsion which represent the own characteristics of thepepper has been obtained; it is suggested that the first irrigation forthe sccdl ing s planted in the second half of M ay mu st be done 10- 15days, that is in the first w~ek of June offer planting and fiveirrigation' s following this must be done at intervals of days and thela st fo ur one s at intervals of 7 day s.
Collections