Tekirdağ şartlarında önemli bazı bezelye çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin tesbiti
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
IV T 5 7- ^ J z Bu araştırma 1995 yılında, Trakya Üniversitesi, Tekirdağ Ziraat Fakültesi, Bahçe Bitkileri Bölümü'nün uygulama ve araştırma alanında yürütülmüştür. Denemede, Marmara bölgesinde son yıllarda bezelye üretiminde en çok tercih edilen Green Pearl, Jof, Sprinter, Carina, Cosmos, Bolero, Rondo, Utrillo ve Progress 9 çeşitlerinin verim ve kalite özelliklerinin değerlendirilmesiyle Tekirdağ yöresine en uygun olan çeşit veya çeşitlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, deneme 4 tekerrürlü olarak tesadüf blokları deneme desenine göre, 40 x 15 cm'lik sabit sıra arası ve sıra üzeri mesafelerde, toplam 93 m2'lik bir alanda kurulmuştur. Yetiştirme dönemi esnasında bitkilerde gelişme durumu ve karakteristik özelliklerin belirlenmesi amacıyla birtakım gözlemler yapılmış ve bunları takiben hasat sonrasında meyve, verim ve kalite özelliklerininde tesbit edilmesiyle toplam 44 kriter incelenerek yöremiz koşullarına en uygun çeşit veya çeşitler belirlenmiştir. Denemeye konu olan çeşitler arasında Rondo ve Carina çeşitleri gerek erkenci verim gerekse toplam verim bakımından en verimli çeşitler olarak bulunurlarken, bakla kalitesi bakımından Progress 9 ve Utrillo çeşitleri yöre koşullarında en kaliteli baklaya sahip çeşitler olarak bulunmuşlardır. Konserve sanayinde tane çapının küçüklüğü ve tane renginin açık yeşil olması istenen bir özellik olduğundan, konuyu bu açıdan ele aldığımızda denemede kullanılan çeşitler arasında konserve sanayinde kullanıma en uygun çeşit Sprinter çeşididir.Mekanik hasada uygunluk açısından ise çeşitlerin tamamı, hasatlarının 5 gün ile 7 günlük bir peryotta tamamlanması sebebiyle bu amaca uygundurlar. Özetle; Tekirdağ şartlarında bezelye yetiştiriciliğinde verim ve erkenci verim bakımından Rondo ve Carina, kalite bakımından Progress 9 ve Utrillo, konservesanayinde kullanıma uygunluk bakımından Sprinter ve mekanik hasada elverişlilik bakımından da çeşitlerin tamamı tavsiye edilebilir. Anahtar kelimeler: Bezelye, Pisum sativum, çeşit, verim, kalite, bakla, SUMMARY This research was carried out in the experimental fields of University of Trakya, Tekirdağ Agriculture Faculty, Department of Horticulture, in 1995. in this research, in order to determine the most available cultivar ör cultivars for Tekirdağ region, the cultivars, mostly prefered in pea crop production in Marmara region, Green Pearl, Jof, Sprinter, Carina, Cosmos, Bolero, Rondo, Utrillo and Progress 9 were analyzed in terms of some properties. The randomized plot design with 4 replications and the constant density of 40x15cm. was used. The total area of the trial was 93 m2. During the growing season in order to determine the growth degree and caracteristic properties of the cultivars, some observations were made on the plants and in addition to these after the harvest by determining some properties of the fruit, yield and quality, 44 criteria were analyzed and the most available cultivar ör cultivars for the region were determined. From the cultivars used in the trial, Rondo and Carina cultivars were found as the most productive cultivars in terms of total yield and early yield. Progress 9 and Utrillo cultivars had the best quality pods. Sprinter cultivar was found as the most usefull cultivar for canning jndustry and ali of the cultivars were found as the available cultivas for mechanic harvesting as their harvesting period took 5-7 days. Shortly; The results shovved that in Tekirdağ region, in pea crop production, the most available cultivars for yield and early yield were Rondo and Carina, for quality were Progress 9 and Utrillo, for canning was Sprinter and for mechanic harvesting were ali. Key words: Pea, Pisum sativum, Variety, Yield, Ouality, Pod.
Collections