Süt sığırları rasyonlarında katyon-anyon dengesi ve etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu çalışmanın amacı, süt sığırları rasyonlarının sahip oldukları katyon - anyon dengesi değerlerinin verim, sağlık ve üremeye olan etkilerinin incelenmesi ve bu tip uygulamaların kullanım olanaklarının tartışılmasıdır. Süt sığırları rasyonlarının katyon - anyon dengesi bakımından değerlendirilmesi ruminant beslemede oldukça yeni bir yaklaşımdır. Yapılan çalışmalardan elde edilen sonuçlar rasyonların sahip olduğu katyon - anyon dengesi değeri ile verim seviyesi, sağlık, üremeye ilişkin performans arasında önemli ilişkilerin mevcut olduğunu destekler niteliktedir. Ruminant rasyonlarında katyon - anyon dengesi değeri ile verim düzeyi ve hayvan sağlığı arasındaki ilişkileri inceleyen çalışmalar genellikle `süt ateşi`inden korunum konusunda yaygınlık kazanmıştır. Yapılan bir çok araştırmalardan elde edilen sonuçlar süt sığırlarında süt ateşinden korunum ya da gözlenme oranının azaltılması için kuru dönem rasyonlarının negatif RKAD değerine sahip olması gerektiğini ortaya koymaktadır.Ne yazıkki kuru dönem için hazırlanan rasyonlarda rasyonun yapısına giren temel kaba yem kaynaklarının özellikleri nedeniyle pozitif RKAD değerleri hakimdir. Buzağılama öncesi dönemde kullanılan rasyonlara anyonik tuzların ilavesi bu anlamda yeni bir uygulamadır. SUMMARY The aim of this study was determination of the effects of rations cation - anion balance values of the dairy cattle on yield, health and reproductivity and possibility of using this kind of applications. Evaluation of dairy cattle rations in respect of their cation-anion balance (DCAB) is relatively new concept in ruminant nutrition. Results from many experiments suggested that there were significant relationship between cation-anion balance values of rations and production level, health, reproductive performance of the animals. The studies that investigated relationships of the cation - anion balance values of ruminant rations with yield and animal health were generally being common for prevention milk fever. Results of the experiments suggested that the negative DCAB values of the rations are necessary to prevent and to reduction the milk fever in dairy cows. Unfortunately, in dry period most of the dairy cow rations have positive DCAB values because of the dairy basal forage ingredients. Addition of the anionic salts to the close-up rations is new management tool in this matter.
Collections