Laktasyondaki süt sığırlarında kesif yem kullanımına ilişkin farklı programların etkileri üzerine bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
V ÖZET Laktasyondaki Süt Sığırlarında Kesif Yem Kullanımına İlişkin Farklı Programların Etkileri Üzerine Bir Araştırma Bu çalışma laktasyonun erken dönemindeki süt sığırlarında, kesif yem kullanımına ilişkin farklı programların süt verimi, yem tüketimi, canlı ağırlık ve kondüsyon puanı değişimi üzerindeki etkilerinin saptanması amacı ile yürütülmüştür. Çalışmanın hayvan materyalini teşkil eden on baş Holstein süt sığırı çalışmanın başlangıcında iki deneme grubuna ayrılmıştır. Çalışma süresince günlük rasyonların hazırlanmasında mısır silajı, buğday şamam ve süt yeminden yararlanılmıştır. Çalışmada kesif yem kullanımına ilişkin iki temel sistem bazı değişikliklerle birlikte karşılaştırılmıştır. Deneme düzenine göre, birinci grupta yer alan hayvanlara (tek düze yemleme grubu) deneme süresince önceden tesbit edilen sabit günlük miktarlarda kesif yem verilirken, bu grupta mısır silajı ad libitum düzeyde tüketime sunulmuştur. Tersi bir şekilde ikinci grupta yer alan hayvanlara (verime göre yemleme grubu) kesif yem verim seviyesine göre verilmiş ancak mısır silajı sabit günlük miktarlarda kullanılmıştır. Buğday şamam ise deneme süresince her iki grupta da sabit ve benzer günlük miktarlarda kullanılmıştır. Çalışma süresince yem tüketimi haricinde tüm parametreler bireysel bazda takip edilmiştir. Süt verimi ve yem tüketimi değerleri günlük olarak tesbit edilirken, canlı ağırlık ve kondüsyon puanı tesbitleri aylık dönemlerde gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonrasında gruplara ait ortalama toplam süt verimleri birinci ve ikinci grup için sırası ile 1861. 16±120. 896 kg veVI 2307.80±3 16.458 kg olarak bulunmuştur. Gruplar arasında toplam süt verimleri bakımından istatistiki derecede önemli bir farklılık bulunamamıştır ( p >.05 ). Günlük ortalama kuru madde tüketimleri ise birinci grup için 15.625 kg ve ikinci grup için de 18.544 kg olarak tesbit edilmiştir. Çalışma sonrası yapılan ekonomik analiz birinci grupta kesif yem masrafları üzerinde elde edilen artı değerin ikinci gruba oranla biraz daha yüksek olduğunu ortaya koymuştur ( 1. grup; 12.577 TL/kg süt, 2. grup; 11.406 TL/kg süt ). Sonuçlar tek düze yemlemenin koşullarımız için pratik öneme sahip olabileceğini ortaya koymaktadır. Gerçekte, bu sistem bazı temel problemlerle birlikte uzun yıllardır yetiştiricimizin kullanmakta olduğu bir sistem olup, söz konusu problemler nedeni ile arzu edilen başarı elde edilememektedir. Bu nedenle, özellikle kaliteli kaba yem üretiminin arttırılması başta olmak üzere, mevcut silaj türlerini bu sistemin kullanımı içerisinde destekleyebilecek kesif yemlere ilişkin besin madde kompozisyonlarının belirlenmesine yönelik daha fazla çabaya gereksinim duyulmaktadır. Anahtar kelimeler: Süt sığırı, kesif yem kullanım sistemleri, tek düze yemleme, verime göre yemleme, süt verimi, yem tüketimi, kondüsyon puanı. VII SUMMARY Effects of Different Concentrate Allocation Systems on The Performance of Dairy Cows This experiment was carried out to determine the effects of different concentrate allocation systems on milk yield, feed intake, body weight and condition score of dairy cows during the first trimester of the lactation. Ten lactating Holstein dairy cows were used as animal material in this study and animals were divided in to two trial groups at the begining of the experimental period. Corn silage, wheat straw and milk concentrate were used to prepare the daily rations of the groups during the experiment. Two basic concentrate allocation systems were compared with some modifications. According to the experimental design, first group animals (flate rate group) were fed fixed daily amounts of milk concentrate and corn silage was given at ad libitum level. In contrast, milk concentrate was allocated to dairy cows according to the yield level in the second group (feeding to yield group). In this group, animals were fed with fixed daily amount of corn silage. Wheat straw was given at the same fixed daily amount to the both groups over the experimental period. All datas were collected individually during the study with the exception of the feed intake values. Milk yield of the cows and feed intake of the groups were monitored daily. Body weight and condition score values of the animals were recorded by monthly intervals. Average total milk yield were found as 1861.16±120.896 kg and 2307.80±3 16.458 kg for the first and second groups. There weren't anyVIII statistically significant differences (p >.05) between the total milk yield of the groups. Average daily dry matter intake values were found for the first and second groups as 15.625 kg/d and 18.544 kg/d respectively. Economical analysis showed that the margin over the concentrate cost were slightly higher in the first group (12.577 TL/kg milk for the first group vs 11.406 TL/kg milk for the second). This results showed, flate rate feeding system seems to be an appliciable practice for our dairy farming conditions. As a matter of fact, this system has been used by Turkish dairy farmers.for many years with some problems which mostly caused failure so far. Thus, more efforts are needed to incraese the production of good quality roughage including different type of silages and also determine the optimum composition of milk concentrates which could be suitable for different flate rate programmes for our conditions. Key words : Dairy cow, concentrate allocation system, flate rate feeding, feeding to yield, milk yield, feed intake, body condition score.
Collections