Etlik piliçlerde erkek-dişi karşık yetiştirilen bir sürüde yağın bazı karkas kısımlarındaki et-kemik oranı üzerindeki etkisinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu çalışmanın amacı yaş ve cinsiyetin etlik piliçlerde karkas randımanı ve kısımları ile bazı karkas kısımlarına ait et, kemik ve deri+yağ oranı üzerindeki etkilerini araştırmaktır. Toplam 240 adet bir günlük civciv 3 katlı kafes ünitesine, her gözde (60x80 cm) 10'ar tane olacak şekilde yerleştirilmiştir. Deneme süresince günde 24 h'lik aydınlatma uygulanmış olup, yem ve su tüketimi serbest bırakılmıştır. Beşinci, 6. ve 7. haftada, mümkün olduğunca benzer sayıda erkek ve dişi piliç kesilmiştir. Kesim öncesinde yem kaldırılmamıştır. Canlı ağırlıkları tartılan piliçler boyun damarının kesilmesi suretiyle öldürülmüştür. Sıcak suya daldırmayı takiben, tüyler mekanik olarak uzaklaştırılmış, iç organları elle çıkarılmıştır. Soğuk su içinde bekletme ve süzdürmeyi takiben soğuk karkas ağırlığı saptanmış ve karkas şu kısımlara parçalanmıştır. Uç kanat, dip kanat, üst but, alt but, göğüs, sırt ve boyun. Tüm kısımların ağırlığı belirlendikten sonra göğüs, alt ve üst but et, kemik ve deri + yağ olmak üzere üç kışıma ayrılmış ve her biri tek tek tartılmıştır. Karkas ve karın yağı ağırlığı canlı ağırlığa oranlanarak, karkas kısımları ile bazı kısımlarındaki et, kemik ve deri+yağ ağırlıkları ve soğuk karkasa (boyun dahil, karın yağı ve yenilebilir iç organlar hariç) oranlanarak değerlendirilmiştir. Yaş ve cinsiyetin etkisini saptamak için veriler varyans analizine göre değerlendirilmiş, F değeri önemli bulunduğunda da Duncan-test yardımı ile ortalamalar karşılaştırılmıştır. Canlı ağırlık yaş (P<0.01) ve cinsiyet (P<0.01) unsurlarından önemli düzeyde etkilenmiştir. Yaşla birlikte canlı ağırlık artış göstermiş, erkeklerin canlı ağırlıkları daha yüksek bulunmuştur. Karkas randımanı ve çeşitli kısımların karkastaki oranı bakımından eşeyler arasında belirgin bir farklılık saptanmamıştır. Beş haftalık yaşta kesilen piliçlerde %68-74 olarak saptanan sıcak karkas randımanı, 6. ve 7. haftalarda kesilenler için hesaplanan değerlerden (sırasıyla %70.6 ve 71.84) önemli (P<0.01) düzeyde düşüktür. Göğüs ve sırtın karkastaki oranı yaşla birlikte artış gösterirken, üst but ve kanadın (gerek uç kısmının gerekse tümünün) oranı azalmıştır (genellikle P<0.05). Üst buta ait etin karkastaki oranı 5. haftada % 15.7 olarak, 6. ve 7. haftada saptanan sırasıyla % 14.53 ve 13.87'lik değerlerden daha yüksek (P<0.05) bulunmuştur. Göğüs deri+yağının karkas ağırlığına oranı 5. haftada %2.58 (diğerlerinden P<0.05) iken, 6. ve 7. haftalarda % 3.36 ve 3.40'a yükselmiştir. But ve göğüsteki oransal et, kemik ve deri + yağ ağırlıkları genellikle cinsiyete bağlı belirgin farklılıklar göstermemiştir. Bununla birlikte, erkekler süt but et oranı bakımından tüm yaşlarda yüksek değerler göstermiş ve farklılık 5. haftada önemli (P<0.05) düzeyde olmuştur. Diğer taraftan göğüsün oransal deri+yağ ağırlığı bakımından dişiler 6. (P<0.05) ve 7. (P<0.05) haftalarda daha yüksek değerler göstermişlerdir. a SUMMARY EFFECT OF AGE and SEX on the YIELDS OF CARCASS, PARTS, MEAT, BONE and SKIN+FAT IN BROILER CHICKENS The purpose of this study was to determine the effect of age and sex on the yields of carcass and component parts as well as yields of meat, bone and skin+fat of the major parts in broilers. Tatol 240 day-old chicks were placed in 3 tier cages, 10 in each (60x80 cm). Feed and water were available ad lib and lighting was continuously. Chicks were slaughtered at 5, 6 and 7 weeks of age. Observation were made on similar number chicks for each sex. Feed and water were offered until the time of slaughter. After measuring body weight, chicks were killed by severing jugular vein. Following a hot water scald, feather were removed mechanically. Carcasses were eviscerated by hand. After immersing in cold water tank and draining, cold.carcasses were weighed individually and portioned into flat wing, baby drumstick, thigh, drumstick, breast, back and neck. Thigh, drumstick and breast were then separated into meat, bon e and skin + fat Each component of different parts was weighted. Carcass yield (cold) and fat pad were expressed as a percentage of body weight. On the other hand, the weight of carcass parts and their components were evaluated as a raw weight and as a percentage of cold carcass weight (with neck, without fat pad and giblets): The data were subjected to analysis of variance to determine age and sex effect, treatment means were compared by Duncan's test when significant F valves were abstained. Age (P<0.01) and sex (P<0.01) effects were significant for body weight. With increasing age body weight increased and males were heavier than females. Sex had no significant effect on yields of carcass and its parts. Carcass yield (hot) for the birds slaughtered at 6. and 7. weeks of age was 70.6 and 71.84 % significantly (P<0.05) higher, respectively, than for 5 week (%68.74). The relative weights of breast and back increased, and the relative weights of thight and wing (eighter flat wing or all of wing) decreased with increasing age (generally, P<0.05). The relative weight of thigh meat for the birds slaughtered at 5. weeks of age was 15.7 % and significantly (P<0.05) higher than for 6 and 7 weeks of age (14.53 and 13.87 % raspectively). The skin + fot weight of breast as percentage of carcass was 2.58 % at 5. weeks, then significantly (P<0.05) increased, to 3.36 and 3.40 at the 6. and 7. weeks of age respectiveley. Generally, there were no significant sex effects in relative meat, bone and skint fat weight of legs and breast. However, the relative weight of thigh meat was being higher than for males at all ages (P<0.05 for only 5. week). In addition, mean breast fat+skin weight as percentage was higher for females than males at 6. and 7. weeks of age4P>0.05 and P<0.05, respectively).
Collections