Bazı sofralık üzüm çeşitlerinde (Vitis vinifera l.) Tekirdağ koşullarında kışlık gözlerinin sürmeye zorlanmasıyla göz verimliliğinin önceden saptanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
I ÖZET BAZI SOFRALIK ÜZÜM (Vitis vinifera L.) ÇEŞİTLERİNDE TEKİRDA? KOŞULLARINDA KIŞLIK GÖZLERİN SÜRMEYE ZORLANMASIYLA GÖZ VERİMLİLİ?İNİN ÖNCEDEN SAPTANMASI Bu araştırma 1995 yılı 15 Mart'ından aynı yılın 15 Haziran' ına kadar olan dönemde, Trakya Üniversitesi Tekirdağ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü uygulama ve araştırma alanında yapılmıştır. Yapılan bu araştırmanın başlıca amacı, bazı sofralık üzüm çeşitlerinin. (Hamburg Misketi, Kozak Beyazı, Erenköy Beyazı, İtalya ve Alphonse Lavallee) göz verimliliklerini belirlemektir. Bu amaçla asmadaki gözlerin verimlilikleri, dormant (uyur) halde bulunan tek gözlü çeliklerin sürmeye zorlanması ve göz uyanmasından sonra çiçek salkım taslaklarının sayılması yoluyla tayin edilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre içinde bulunduğumuz bu bölgede, üçüncü ve dördüncü gözler için sırasıyla Infloressens/göz (Salkımlı sürgün/göz) oranları 0.67 ve 0.77 olan Hamburg Misketi 0.67 ve 0.73 olan İtalya ve 0.72 ve 0.75 olan Alphonse Lavallee çeşitleri üçüncü veya dördüncü gözler üzerinden kısa; beşinci ve altıncı gözler için sırasıyla 0.67 ve 0.80 değerini alan Kozak Beyazı ve 0.63 ve 0.72 değerini alan Erenköy Beyazı çeşitleri beşinci veya altıncı gözler üzerinden yarı- uzun budanabilir. ANAHTAR KELİMELER: Göz verimliliği, gözü sürmeye zorlama yöntemi, yıllık dal uzunluğu, farklı budama uzunluğu (kısa, yarı-uzun, uzun budama) tek gözlü çelik, göz uyanması, şişleme ortamında köklendirme. II SUMMARY THE EARLY DETERMINATION OF BUD FRUITFULNESS OF FORCED WINTER BUDS UNDER TEKİRDA? CONDITIONS IN SOME TABLE GRAPE (Vitis vinifera L.) CULTIVARS This research was carried out in the experimental field of Tekirdağ Agricultural Faculty of Trakya University, Department of Horticulture between March 15th 1995 and June 15th 1995. The main purpose of this research was to determine the bud fruitfulness of some table grapevine (Hamburg Misketi, Kozak Beyazı, Erenköy Beyazı, italya and Alphonse Lavallee). With this aim, fruitfulness of grapevine buds were assessed by forcing dormant single-bud cuttings and counting the number of inflorescence primordia after bud burst. According to experimental results, in this district, the ratio of Inflorescence cluster/bud (shoot with cluster/bud) for 3rd and 4th buds respectively 0.67 and 0.77 in Hamburg Misketi; 0.67 and 0.73 in italya; 0.72 and 0.75 in Alphonse Lavallee; therefore they can be pruned to three or four buds (short pruning); for the 5th and 6th buds respectively 0.67 and 0.80 in Kozak Beyazı and 0.63 and 0.72 in Erenköy Beyazı; therefore they can be pruned to five or six buds as half- long. KEY WORDS : Bud fruitfulness, bud-forcing technique, lenght of cane, different lenght of pruning (spur, half-long, long pruning), single-bud cuttings, bud burst, rooting under mistpropagation.
Collections