Etlik piliç ve ticari yumurtacılarda dane buğday ve enzim kullanımının performansa etkilerinin araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Dane ve öğütülmüş buğdaya dayalı karma yemlere enzim ilavesi ile ticari yumurta tavukları ve etlik piliçlerin performansı üzerindeki etkilerini araştırmak üzere bu çalışma düzenlenmiştir. Etlik piliç denemesinde, bir günlük yaştaki etlik piliç tipi Cobb civcivleri kullanılmıştır. Bu civcivlere ilk üç haftalık dönemde enerji ve protein değerleri eşit olan ayrı yemler hazırlanmıştır. Bu yemlerde mısır oranındaki azalmaya göre buğday miktarı arttırılmış ve böylece done buğdayla yemlemeye alışmaları sağlanmıştır. Daha sonraki büyütme ve bitirme dönemlerinde öğütülmüş buğday ve dane buğdaya enzim ilave edilerek ve enzim ilave edilmeksizin muameleler oluşturulmuştur (öğütülmüş buğday enzim ilavesiz, öğütülmüş buğday enzim ilaveli, dane buğday enzim ilavesiz, dane buğday enzim ilaveli). Çalışma, canlı performans değerleri ve S. hafta kesim sonuçları 2x2, 6. hafta kesim sonuçlarında ise 2x2x2 faktöriyel deneme desenine uygun olarak planlanmıştır. Yumurta tavukları denemesinde, 80. haftalık yaştaki Bowans kahverengi yumurtacı tavuklar kullanılmıştır. 70-78. haftalarda tüy dökümü uygulanmıştır. Deneme, etlik piliç çalışması gibi buğday formu ve enzim kullanımı dikkate alınarak 2x2 faktöriyel deneme desenine uygun olarak düzenlenmiştir (öğütülmüş buğday enzim ilavesiz, öğütülmüş buğday enzim ilaveli, done buğday enzim ilavesiz, done buğday enzim ilaveli). Yemler bir fabrikada hazırlanmış protein konsantresi ile dane veya öğütümüş buğday karıştırılarak hazırlanmıştır. Her iki çalışmada da yemler ad libitum olarak verilmiştir. Yumurta tavukları ile yapılan çalışmadan şu sonuçlar alınmıştır: Yumurta verimi, yumurta özgül ağırlığı, kirli yumurta oranı, çatlak yumurta oranı ile ilgili verilere göre buğday formu ve enzim kullanımının muameleler arasında önemli bir fark meydana getirmediği görülmüştür.XI Yumurta ağırlığı, done buğdayla yemlenen gruplarda çok az bir miktar artmış, enzim kullanımının herhangi bir etkisi gözlenmemiştir. Yumurta kabuk kalınlığı dane buğdayla yenilenenlerde azalmış, ancak, hiç bir zaman kötü sonuçlara ulaşmamıştır. Yem tüketimi de dane buğdayla yemlenen gruplarda artmıştır. Yemden yararlanma oranı da bir miktar fazla gibi görünmesine rağmen istatistik olarak önemli bulunmamıştır. Etlik piliçlerden alınan sonuçlar şöyledir: Canlı ağırlık artışında done buğday kullanılan grupta öğütülmüş buğday içeren gruba göre ve enzim ilaveli gruplarda enzim ilave edilmeyenlere göre sayısal olarak bir artış vardır. Enzim ilavesi canlı ağırlık artışı üzerinde önemli bir etkiye sahip değilken, yem tüketimi done buğday içeren grupta artmıştır. Yemden yararlanma oranında done buğdayın olumsuz bir etkisi bulunmazken, enzim kullanılmayan öğütülmüş buğday içeren muamele enzim ilaveli öğütülmüş buğday içeren muameleye göre yemi daha etkin kullanmıştır. Ancak, dane buğday içeren muameleler arasında herhangi bir fark olmaması nedeniyle dane buğdayın yemden yararlanma oranı üzerinde olumlu etkisi olduğunu söylemek mümkündür. Duodenum ağırlığı, incebarsak ağırlığı enzim içeren gruplarda daha az bulunmuştur. Körbarsak ve ön mide içeriğinin dane buğday içeren gruplarda daha az olduğu saptanmıştır. Aynca, incebarsak uzunluğu, incebarsak içeriğinin nemi, körbarsak içeriği, karaciğer ağırlığı, karınyağı ve karkas randımanı muameleler arasında farksız bulunmuştur. Duodenum içeriği, taşlık içeriği ve taşlık ağırlığı dane buğday içeren gruplarda daha yüksektir. XII SUMMARY This study was designed to investigate the effect of enzyme addition to whole and ground wheat based diets on commercial layers' and broilers' performance In broiler experiment day-old meat type Cobb broiler chicks were used At the first 3 weeks period different feeds with equal energy and protein contents were given. Whole wheat content was increased gradually at the expence of corn to allow the birds to get used to whole grain feeding. As for the grower and finisher diets, experimental feeds were consisted of whole wheat with enzyme, whole wheat without enzyme, ground wheat with enzyme and ground wheat without enzyme. The 5th weeks live performance values were subjected to 2x2 factorial designed while 6th weeks slaughter results were subjected to 2x2x2 factorial design analyses. In laying hen experiment 80 weeks old Bovans brown layers were used between 70-78 weeks of age the layers were force molted This experiment was designed as in the broiler experiment according to 2x2 factorial design. The treatments were whole wheat with enzyme, whole wheat without enzyme, ground wheat with enzyme and ground wheat without enzyme. The experimental feeds were prepared by mixing whole or ground wheat with protein concentrate feed mixed in a feed mill In both experiments feeds were given as ad labium. The results of layer experiment indicated that there was no difference among the treatments with respect to egg yield, specific gravity, dirty egg rate and crackedXIII eggs, whole wheat increased egg weight slightly whereas enzyme addition has no effect Whole wheat decreased the shell thickness slightly. Feed intake was increased in whole wheat groups while feed conversion did not differ significantly. Broiler experiment results indicated that whole wheat feeding numerically increased weight gain. Enzyme addition did not effect weight gain, while whole wheat feeding increased feed intake. Whole wheat feeding did not adversely effect feed conversion while enzyme addition had negative effect on feed conversion. Duodenum and small intestine weights were found to be lower in enzyme supplemented groups. Proventriculus and caecum contents were lover in whole wheat fed groups. No differences were observed among the treatments with respect to small intestine length and content moisture, caecum content, liver and abdominal fat and carcass yield Duodenum content, gizzard content and gizzard weight were found to be higher in whole wheat with fed groups.
Collections