Show simple item record

dc.contributor.advisorEker, Bülent
dc.contributor.authorCihan, Hamdiye
dc.date.accessioned2020-12-30T09:00:22Z
dc.date.available2020-12-30T09:00:22Z
dc.date.submitted1996
dc.date.issued2020-11-13
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/505991
dc.description.abstractII ÖZET Bu araştırma aşağıdaki kuruluşlarda yapılmıştır. - Özen Süt İşletmesi Çorlu-Misinli - Tikveşli Süt İşletmesi Lüleburgaz - Eker Süt İşletmesi Bursa Araştırmada yapılan çalışmalar beş ana başlık altında toplanmıştır. 1- Sıcaklık ye basıncın makinanın çalışma hızı üzerindeki etkisi, 2- Farklı kademelerdeki vakum cihazlarının buhar tüketimi ve sütün yapısı üzerine etkisi, 3- Cihazın yanlış kullanımından doğan kayıplar, Bu araştırma doğrultusunda aşağıdaki sonuçlar elde edilmiştir. 1- Çalışma hızının artmasıyla sıcaklık ve basınç artmaktadır. 2- İki kademeli vakum cihazında, tek kademeliye oranla daha az süt yoğunlaştırılması sağlanmıştır. 3- Düşük sıcaklıklarda gerçekleştirilen yoğunlaştırma sütün kimyasal özelliklerini etkilememektedir.
dc.description.abstractIll SUMMARY This research was driven at the following corporations; - Özen Milk Corporation in Çorlu-Misinli, - Tikveşli Milk Corporation in Lüleburgaz, - Eker Milk Corporation in Bursa. i In these places the instruments and equipment's used in milk treatment, studied and observed. The studies on this research can be summarized under three titles; 1- The effect of temperature and pressure on operation speed of machine. 2- The effect of different kind of vacuum instruments on steam consumption and condensation of milk. 3- Production losses due to improper use of intruments. In the result of this research, the following conclusions were obtained; 1- As operation speed of the machine increases, temperature and pressure directly proportionally increase. 2- In two stage vacuum instrument, less steam consumption and more milk condensation obtained comparing to single stage instrument. 3- In low temperatures the obtained condensation of milk does not effect the it's chemical properties.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleSütte kurumadde arttırılmasında kullanılan vakum cihazlarının karakteristik değerlerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
dc.title.alternativeA Research on determining of characteristic values in vacuum equipments used increasing of not solid fat in milk
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2020-11-13
dc.contributor.departmentTarım Makineleri Anabilim Dalı
dc.subject.ytmAgricultural machinery
dc.subject.ytmVacuum
dc.subject.ytmMilk
dc.identifier.yokid57290
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityTRAKYA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid57290
dc.description.pages40
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess