Erken yaşta tüy değiştirmeye zorlanan ticari yumurtacı bir sürüde yumurta niteliğine ait bir araştırma
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Bu çalışmanın amacı yumurta fiyatlarındaki aşırı düşüş sonucu 38. hafta gibi erken bir yaşta tüy değiştirmeye zorlanan ticari bir sürüde yumurta niteliğini incelemektir. Ayrıca kimi kabuk kalite ölçütlerinin yaşa bağlı olarak gösterdiği değişim ve aralarındaki ilişki de irdelenmiştir. Çalışma konusunu oluşturan 1640 adet beyaz yumurtacı tavuk (Bovans) 3 katlı kafeslerde barındırılmış, verim dönemi süresince normal yumurta yemi ile beslenmiştir. Otuzsekiz haftalık yaşta yem ve ışık sınırlamasına dayanan bir yöntemle zorlamalı tüy değişimi teşvik edilmiştir. Deneme boyunca yumurta verimi günlük olarak kaydedilmiştir. Zorlamalı tüy değiştirme öncesinde 6 kez, zorlamalı tüy değiştirme sonrasında ise 12 kez, ikişer haftalık aralar ile tamamen rastgele seçilen 80 adet yumurtada yumurta ağırlığı, özgül ağırlık, şekil indeksi, kabuk ağırlığı ve kabuk kalınlığı gibi ölçütler saptanmıştır. Deneme 66. haftaya dek sürdürülmüştür. Zorlamalı tüy değiştirmeyi izleyen ikinci verim döneminde yumurta verimi kullanılan hibrite ait standart değerlerin sürekli üzerinde gerçekleşmiştir. Gerek yumurta ağırlığı gerekse kabuk ağrılığı zorlamalı tüy değiştirme sonrasında önemli (PO.01) düzeyde artış göstermiştir. Tüy değiştirme kabuk kalınlığında belirgin bir artışa yol açmazken özgül ağırlıkta yaklaşık 3 ay süren bir iyileşme gözlenmiştir. Ayrıca tüy değiştirme sonrasında uzun ve yuvarlak yumurtalara oranla normal şekilli yumurtaların oranında artış görülmüştür. Yaşla birlikte yumurta ağırlığı ve kabuk ağırlığı artış gösterirken, kabuk kalınlığı ve özgül ağırlık azalma göstermiştir, bu ölçütlerin tümü üzerinde yaşın etkisi önemli (P<0.01) bulunmuştur. Yumurta ağırlığı ile kabuk ağırlığı (r=0.67, P<0.01), özgül ağırlık ile hem kabuk kalınlığı (r=0.62, PO.01) hem de kabuk oranı (r=0.55, PO.01); kabuk kalınlığı ile kabuk oranı (r=0.53, P<0.01) arasında yüksek düzeyde olumlu ilişki saptanmıştır. SUMMARY The primary aim of this research is to investigate egg qualities of a commercial layer which was force molted as a result of depressed egg prices. Variations in some egg-shell quality measurements related to age and their interactions were also searched. During the experiment, 1640 white laying hens were housed in three-tier cages and fed with a standard layer ration throughout the laying period. Forced molting based on feed and light restrictions was induced on the 38 th week. Egg yield was recorded daily throughout the experiment. Egg weight, specific gravity, form index, shell weight and shell thickness were measured with two week intervals on a random sample of 80 eggs which was selected 6 times during the molting and 12 times during the post molting. Egg yield in the second laying period following the forced molting was found to be above the common standards of the hybrids used. Egg weight and egg-shell weight showed significant (P<0.01) increases in the post molting period. Molting did not result in any prominent increase in egg shell thickness but an overall improvement going on for 3 months was observed in specific gravity. Also, the proportion of normal shaped eggs increased relative to long and round ones after molting. High and significant correlations were detected between egg weight and shell weight (r=0.67, P<0.01), specific gravity and shell thickness (r=0.62, PO.01), specific gravity and % egg shell (r=0.55, P<0.01), and shell thickness and % egg shell (r=0.53, PO.01). While egg weight and shell weight increased with age, shell thickness and specific gravity decreased. The effect of age was found to be significant (PO.01) on all these measurements.
Collections