Sera domateslerinde son salkımdan sonra farklı sayıda yaprak bırakarak uç almanın, gelişme, verim ve meyve kalitesine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Deneme soğuk serada ilkbahar-yaz yetiştirme periyodunda (Şubat 1996-Ağustos 1997) yapılmış olup, 1361/90 F1 domates çeşidi kullanılmışın'. Tesadüf blokları deneme desenine göre 5 konu ve 4 tekerrürlü yapılmış, 200 bitki (her parselde 10 bitki bulunacak şekilde) içeren bir deneme kurulmuştur. Her bitkide bırakılan 4 salkımdan sonra iki, dört, altı, sekiz, ve on yaprak üzerinden büyüme uçları kopartılmıştır. Erkenci normal meyve sayısı ve verimi yönünden 4,6 ve 10 yaprak üzerinden uç almalar daha uygun bulunmuştur. Toplam normal meyve sayısı ve verimi ise 6 ve 10 yaprak üzerinden uç alınan bitkilerde en yüksektir. Bu durumda işçilik yönünden (koltuk alma) daha avantajlı olan 6 yaprak üzerinden uç alma önerilebilir. Anahtar kelimeler: Domates, uç alma SUMMARY THE EFFECT PİNCHING OUT BY LEAVING DIFFERENT NUMBER OF LEAVES ABOVE THE LAST TRUSS, ON THE GROWTH, YIELD AND FRUIT QUALITY IN GREENHOUSE TOMATOES The experiment was made during spring-summer growing period (February 1996- August 1997) by using tomato cv. 1361/90 Ft. There were 5 treatments and 4 replications arranged according to the randomized block design and 200 plants (10 plants/plot) were grown. Four truss s were left on the plants and the growing point was pinched out by raving two, four, six, eight and ten leaves above the last truss. The early lunnial fruit number and yield were better in plants pinched out foui si.k and ten leaves above the fourth truss. Total normal fruit number an I yeld were the highest in plants pinched out after leaving 6 and lo leaves above the last truss. According to the results, the pinching oui after leaving 6 leaves above the fourth truss, can be recommended bı ause it requires less labour for side shooting. Key word Tomato. pinching out
Collections