Etlik piliçlerde yüksek enerjili yüksek proteinli ayçiçeği küspesinin karkas randımanı ve abdominal yağ üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
III ÖZET Yüksek enerjili yüksek proteinli ayçiçeği tohumu küspesi (YEYP- ATK )'nin etlik piliçlerde canlı performans ve karkas randımanı ile abdominal yağ üzerine etkisini ölçmek üzere bir deneme düzenlenmiştir. Bu amaçla günlük Ross PM3 etlik piliçler alınmış, 14 gün süreyle standart broiler başlatma yemi ile yemleme yapıldıktan sonra deneme yemleri yedirilmiştir. Dört muameleden oluşan deneme yemleri 6'şar tekerrür halinde her birinde 10'ar civciv bulunan 3 katlı kafes ünitelerine şansa bağlı olarak tahsis edilmiştir. Bu amaçla toplam 240 civciv kullanılmış olup, deneme süresince (14-41 günler arasında) deneme yemleri ile ad libitum olarak yenilenmişlerdir. Civcivlere nipel suluklarla su verilmiş, denemenin yürütüldüğü oda 24 saat süreyle aydınlatılmıştır. YEYP-ATK'nın broiler canlı performansına etkilerini ölçmek üzere civcivler haftalık olarak tartılmış, yem tüketimleri saptanmış, canlı ağırlık artışı ve yem dönüşüm oranları ölçülmüştür. Muamelelerin karkas randımanı ve abdominal yağ üzerine etkilerini ölçmek üzere denemenin sonunda (41. gün) her tekerrürden 2 erkek 2 dişi şansa bağlı olarak seçilip ölçüm yapmak üzere kesilmiştir. Daha sonra karkas randımanı ve abdominal yağ oranları saptanmıştır. Bu çalışmanın sonucunda % 25 düzeyinde YEYP-ATK içeren rasyonlarla beslenen grubun diğer gruplara göre canlı ağırlık artışı ve yem dönüşüm oranı arasındaki fark istatistiki olarak önemli bulunmuştur (P<0,005 ). Canlı ağırlık değerleri 1901, 1841, 1853, 1774 g. yem dönüşüm oram değerleri ise 2.05, 2.47, 2.19 ve 2.68 olarak elde edilmiştir. Karkas randımanı ve abdominal yağ bakımından yüksek enerji yüksek proteinli ATK kullanımının istatistiksel olarak önemli bir etkisi olmamıştır. IV SUMMARY To measure the effects of high energy high protein (HEHP) sunflower meal up on alive performance, carcass yield and their effects on abdominal fat for the chickens for meat, an experiment has been scheluled. For this purpose, daily Ross PM3 chickens for meat have been taken and after feeding them with standart broiler starter feed for 14 days, they have been fed with testing feed. Testing feed which was made up in 4 producers has been given six times in repetitions to the 3 floored cage units which each included 10 chickens at random. For this purpose, totally 240 chickens have been used and during this testing (between 14 th - 41 nd days) they have been fed with the testing feed as ad- 16. Water has been provided for the chickens trough nipples and the room for testing has been lightened for 24 hours a day. To measure the effects of HEHP, sunflower meal upon broiler alive performance, the chickens have been weighted every week, their feed consumption has been determined, their weight increase and their feed change rates have been noted. To measure these producers' effects on carcass yield and abdominal fat, 2 males and 2 females from every repetition at random have been selected and alaughtered at the end of the experiment (41 days). Then carcass yield and abdominal fat rates have been determined.
Collections