Tekirdağ şartlarında yetiştirilen bazı brokkoli çeşitlerinde farklı ekim zamanları ve hasat şeklinin gelişme ve verim üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, farklı ekim zamanlarının brokkoli çeşitlerinde gelişme ve verim üzerine etkisini araştırmak ; hangi dönemde hangi çeşit ya da çeşitlerin bölgeye uygun olduğunu bulmak ve adapte olan çeşit veya çeşitlerde tek hasadın mı yoksa devamlı hasadın mı uygun olacağım belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Denemede her iki yılda da 13 çeşit, Haziran, Temmuz, Ağustos ve Eylül olmak üzere 4 ekim zamanı kullanılmıştır. Çeşitlerin ortalama primer sürgün ağırlıkları 51.467-576.367 g, ortalama sekonder sürgün ağırlıkları 6.5-27.8 g ve ortalama sekonder sürgün sayısı 2.6-38 adet/bitki arasında değişmiştir. Çeşitlerin bitki başına ortalama toplam verim değerleri belirlenmiştir. Buna göre ; bilinci yılda 58.3-587.6 g, ikinci yılda 48.6-539.8 g verim değerleri ile Ç7 (Marathon Fi ), Çıo ( Shogun Fi ) ve Ç6 (Cathy Fi ) çeşitleri bölge için en uygun çeşitler, sırasıyla Temmuz ve Haziran aylan en uygun ekim zamanlan olarak tespit edilmiştir. Adapte olan bu çeşitlerin hasat şeklinin belirlenmesinde tek hasat için primer sürgün ağırlıkları, devamlı hasat için bitki boyu, sekonder sürgün sayısı ve ağırlığı bitki basma toplam verim etkili olmuştur. Tek hasatta bu çeşitlerde verim primer sürgün ağırlığı dikkate alındığında 60.933-576.367 g arasında değişirken, devamlı hasatta 48.6-587.6 g arasında değişmiştir. Araştırma sonucunda adapte olan çeşitlerde devamlı hasattan tek hasada göre az bir fark ile daha fazla ürün alınmıştır. Tek hasada göre düşük olmasına rağmen sürgün çaplan ve hasat zamanlan üniformite göstermiştir. Devamlı hasatta ise verim yüksek olmasına karşın hasadın sonuna doğru pazarlanabilir ürün kalitesinde düşme gözlenmesi, hasadın daha fazla iş gücü ve zaman alması tek hasadın tercih edileceğini ortaya çıkarabilir. Fakat ticari satışlarda, evde ve dondurulmuş gıda sanayinde yan sürgünlerin önem taşıması devamlı hasadın tercih edileceğini ortaya koymaktadır. This research was performed in order to investigate the effect of different sowing times on growth and efficiency of the varieties of broccoli ; to reveal which of the varieties are congruent with the region at which periods ; and to determine whether single or continuous harvesting is appropriate for the adapted variety or varieties. 13 varieties and 4 sowing times as June, July, August and September were used in both of the two years of the trial. Average weights of the varieties' primary shoots, average weights of their secondary shoots and average unit of their secondary shoots varied as 51.467 - 576.367 g, 6.5 - 27.8 g and 2.6-38 unit / plant, respectively. Average total efficiency values of the varieties were designated per each plant. Thus, with the efficiency values of 58.3 - 587.6 g in the first year and 48.6 - 539.8 g in the second year, Variety 7 ( C7 Marathon Fi ), Variety 10 ( Çi0 Shogun Fi ) and Variety 6 ( Çğ Cathy Fi ) were determined as the most suitable varieties and July and June, in this order, as the most convenient sowing times. In the determination of harvesting manner for these adapted varieties, primary shoot weights for single harvest ; plant length, secondary shoot unit and secondary shoot weights and total efficiency per plant for continuous harvest had been effective. While in single harvesting, the efficiency for these varieties changed in between 60.933 - 576.367 g, it varied as 48.6 - 587.6 g in continuous harvesting. Upon the conclusion of the research, continuous harvesting yielded more, but with a few difference, rather than single harvesting. Diameters of the shoots and harvest times were in uniformity, although they were low compared with single harvest. In spite of the high level of efficiency in continuous harvesting, observation of a fall in the quality of the marketable output through the end of the harvest and requirement of the harvest for more labour and time may conclude that single harvesting would be preferred. However, the importance of side shoots for commercial sales, household purchasing and frozen food industry brings up that continuous harvesting would rather be preferred.
Collections