WDXRF metodu ile organik ve geleneksel tarım ürünlerinin elementer içeriklerinin karşılaştırılması ve parçacık büyüklüğünün ölçüm sonuçlarına etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada organik tarım rejimine göre yetiştirilmiş ürünlerle, geleneksel tarım rejimine göre yetiştirilmiş olan ürünler elementer içerik açısından WDXRF metodu ile incelenerek karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma; var olan elementlerin ağırlık konsantrasyonları, pik şiddetleri ve dedeksiyon limitleri açısından yapılmıştır. Tarım rejiminin bu parametreleri ne kadar etkilediği incelenmiştir. Ayrıca domatesin değişik parçacık büyüklüğüne sahip numuneler de incelenerek parçacık büyüklüğünün bu parametreler üzerindeki etkisi belirlenmiştir. Araştırma kapsamında domates, çay, incir, patlıcan, fındık numuneleri içerik olarak araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlardan, organik tarım rejiminin, ürünlerdeki kuru madde miktarını artırdığı saptanmıştır. İnsan sağlığı için yararlı elementlerin konsantrasyon olarak organik tarım ürünlerinde daha yüksek olduğu ve bu yüksekliğin bazı elementler için istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. Bu elementlerin pik şiddet değerlerininde konsantrasyonla aynı paralelde değiştiği gözlemlenmiştir. Elementlerin dedeksiyon limitlerinin tarım rejimine bağlı olmadığı görülmüştür. Domates numunelerinde parçacık büyüklüğünün dedeksiyon limitlerini etkilediği ve parçacık büyüklüğüyle dedeksiyon limitinin arttığı gözlemlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Organik tarım, Geleneksel tarım, WDXRF, Yüzde konsantrasyon, Pik şiddeti, Dedeksiyon limiti. In this study, the organic and traditional agricultural products were compared by WDXRF method in terms of their elemental contents. Weight concentrations, peak intensity and detection limits of elements were determined for each of both products and the results were compared. The impact of the agricultural regime on these parameters was investigated. Tomato, tea, figs, eggplant, hazelnuts were investigated in content. It was determined that the organic farming regime increased the amount of dry matter as expected. The results showed that the elements useful for human health have higher concentrations in organic agricultural products and especially the result is statistically significant for some elements such as Fe, K, Ca, Mg, Mn compared to the conventional agricultural products. Implementation of the agricultural regime did not affect detection limits of the elements. In addition, tomato samples with different particle sizes were examined and the effect of particle size was also determined and it is concluded that detection limits are also depend on the particle size: The detection limits are increased with the increasing particle size.Keyword: Organic agriculture, Conventional agriculture, WDXRF, Weight concentration, Peak violence, Detection limit.
Collections