Show simple item record

dc.contributor.advisorŞahin, Yusuf
dc.contributor.authorAkbaba, Uğur
dc.date.accessioned2020-12-03T13:32:35Z
dc.date.available2020-12-03T13:32:35Z
dc.date.submitted2009
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/50449
dc.description.abstractBu çalışmada organik tarım rejimine göre yetiştirilmiş ürünlerle, geleneksel tarım rejimine göre yetiştirilmiş olan ürünler elementer içerik açısından WDXRF metodu ile incelenerek karşılaştırılmıştır. Karşılaştırma; var olan elementlerin ağırlık konsantrasyonları, pik şiddetleri ve dedeksiyon limitleri açısından yapılmıştır. Tarım rejiminin bu parametreleri ne kadar etkilediği incelenmiştir. Ayrıca domatesin değişik parçacık büyüklüğüne sahip numuneler de incelenerek parçacık büyüklüğünün bu parametreler üzerindeki etkisi belirlenmiştir. Araştırma kapsamında domates, çay, incir, patlıcan, fındık numuneleri içerik olarak araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlardan, organik tarım rejiminin, ürünlerdeki kuru madde miktarını artırdığı saptanmıştır. İnsan sağlığı için yararlı elementlerin konsantrasyon olarak organik tarım ürünlerinde daha yüksek olduğu ve bu yüksekliğin bazı elementler için istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlenmiştir. Bu elementlerin pik şiddet değerlerininde konsantrasyonla aynı paralelde değiştiği gözlemlenmiştir. Elementlerin dedeksiyon limitlerinin tarım rejimine bağlı olmadığı görülmüştür. Domates numunelerinde parçacık büyüklüğünün dedeksiyon limitlerini etkilediği ve parçacık büyüklüğüyle dedeksiyon limitinin arttığı gözlemlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Organik tarım, Geleneksel tarım, WDXRF, Yüzde konsantrasyon, Pik şiddeti, Dedeksiyon limiti.
dc.description.abstractIn this study, the organic and traditional agricultural products were compared by WDXRF method in terms of their elemental contents. Weight concentrations, peak intensity and detection limits of elements were determined for each of both products and the results were compared. The impact of the agricultural regime on these parameters was investigated. Tomato, tea, figs, eggplant, hazelnuts were investigated in content. It was determined that the organic farming regime increased the amount of dry matter as expected. The results showed that the elements useful for human health have higher concentrations in organic agricultural products and especially the result is statistically significant for some elements such as Fe, K, Ca, Mg, Mn compared to the conventional agricultural products. Implementation of the agricultural regime did not affect detection limits of the elements. In addition, tomato samples with different particle sizes were examined and the effect of particle size was also determined and it is concluded that detection limits are also depend on the particle size: The detection limits are increased with the increasing particle size.Keyword: Organic agriculture, Conventional agriculture, WDXRF, Weight concentration, Peak violence, Detection limit.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectFizik ve Fizik Mühendisliğitr_TR
dc.subjectPhysics and Physics Engineeringen_US
dc.titleWDXRF metodu ile organik ve geleneksel tarım ürünlerinin elementer içeriklerinin karşılaştırılması ve parçacık büyüklüğünün ölçüm sonuçlarına etkisi
dc.title.alternativeThe comparison elementary contents of some organic and traditional agricultural products by WDXRF method; effect of particle size on the results
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentFizik Anabilim Dalı
dc.subject.ytmOrganic farming
dc.subject.ytmSpectroscopy
dc.identifier.yokid343098
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid238021
dc.description.pages169
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess