Batı Karadeniz bölgesinde yetiştirilen fındık (Corylus avellana L. ) tohumundan lipaz izolasyonu ve katalitik özelliklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Lipazlara olan ilgi potansiyel endüstriyel uygulamalarından dolayı belirgin bir şekilde artmaktadır. Bu ilgi ve Türkiye'nin en büyük fındık üreticisi olmasından dolayı, bu çalışmada, yorma türü olarak bilinen fındık tohumundan lipaz enziminin izole edilmesi, saflaştırılması ve karakterize edilmesi amaçlandı. Fındık proteinlerinin yağsızlaştırılmasmdan sonra, amonyum sülfat çöktürmesi, diyaliz ve Sephadex G-100 jel filtrasyon kromatografisi metodları uygulanarak fındık tohumu lipazı 1255 kat saflaştınldı. SDS-PAGE uygulandığında saflaştırılan enzim tek band gösterdi. Enzimin SDS-PAGE ile belirlenen molekül ağırlığı 20 kDa olarak tespit edilmiştir. Saflaştırılan fındık tohumu lipazı pH 9.0 ve 50°C de maksimum aktivite ve alkali şartlarda (pH 7.0-10.0) ve 20-55°C arasındaki sıcaklıklarda dayanıklılık gösterdi. Fındık tohumu Iipazınını substrat olarak triolein ve tributirin ve doğal substratlardan zeytin yağına karşı daha fazla spesifik olduğu belirlendi Fmdık tohumundan elde edilen lipazm depolanma kararlılığını belirlemek için, biryıl boyunca enzim denemeleri gerçekleştirildi. -20 °C de 9 ay sonunda enzim aktivitesinin yaklaşık % 83 ünün geri kaldığı gözlendi. Daha sonraki zamanlarda enzim aktivitesi değişmedi. 1.0 mM CaCl2 varlığında, lipaz aktivitesi önemli ölçüde %77 arttı. Triolein substratına karşı saflaştırılan fındık tohumu lipazmm Km ve Vmax değerleri sırasıyla 4.545 ve 80 U/dk.mg.e. olarak hesaplandı. Anahtar Kelimeler: Fındık {Corylus avellana L.) tohumu, lipaz, saflaştırma ve karakterizasyon. II ABSTRACT Interest in lipases has markedly increased to their potential industrial applications. Because of the interest and largest producer of Turkey, In this study, it was aimed that Lipase from hazelnut seed identified as yomra species isolated, purified and characterized. Lipase from hazelnut seed was purified 1255 fold to homogeneous state by ammonium sulfate precipitation, dialysis and Sephadex G-100 gel filtration chromatography after by defatting from hazelnut proteins. The purified enzyme showed single band when it was subjected to SDS- PAGE. The molecular weight determined by SDS-PAGE was 20 kDa. Purified lipase from hazelnut seed exhibited the maximum activity at pH 9.0 and 50°C, stable under alkaline conditions (pH 7.0-10.0) and at temperatures between 20-55 °C. Lipase from hazelnut seed was determined more specific versus triolein, tributyrin and olive oil among the natural oils as substrate. To determine the storage stability of lipase from hazelnut seed, the activity assays carried out for a period of one year, it was observed that about 83% of its activity was retained of 9 months at -20°C. Then the lipase activity retains constant. In the presence of l.OmM CaCİ2, the lipase activity was considerably increased by 77%. Km and Vmax values of purified lipase from hazelnut seed versus triolein as substrate calculated 4.545mM and 80 U/dk.mg.e., respectively. Key Words : Hazelnut (Corylus avellana L.) seed, lipase, purification and characterization.
Collections