Tekirdağ merkez ilçesinde buğday üretiminin teknik ve ekonomik yapısı
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TEKİRDAĞ MERKEZ İLÇESİNDE BUĞDAY ÜRETİMİNİN TEKNİK VE EKONOMİK YAPISI Onur KİRAZ Trakya Ünivesitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Hasan Güngör 2005, Sayfa 71 Araştırmanın amacı; Trakya bölgesi Tekirdağ İli Merkez İlçesinde üretilen buğday çeşitleri ve bu bölgede uygulanan buğday üretim tekniği ile ekonomisinin incelenmesidir. Araştırmada dünya verileri FAO ve USDA istatistiklerinden, Türkiye'ye ait verilerde Devlet İstatistik Enstitüsü, Tekirdağ Tarım İl Müdürlüğü ve Tekirdağ Önder Çiftçi Danışmanlık Derneği' nden elde edilerek oluşturulmuştur. Tekirdağ Merkez İlçesi'ne bağlı buğday üretim verileri ise buğday ekim alanı 5000 dekarın üzerinde olan köylerde, üreticilerle yüz yüze yapılan anketler sonucu elde edilmiştir. Ülkemizde üretimi yapılan tahıl ürünleri içinde en büyük paya buğday sahiptir ve ülkemiz için önemli bir tarım ürünüdür. Buğday gerek insan beslenmesinde gerekse hayvan beslenmesinde temel bir gıda maddesidir. Buğdayın tüketimi gelişmiş ülkelerde daha az olmasına karşın ülkemizde ve kişi başına gelir düzeyi düşük olan ülkelerde ekmeğe dolayısıyla buğdaya dayalı beslenme olduğundan fazladır. Ülkemizde yapılan bir araştırmada günlük kalori ihtiyacımızın % 60'ının buğdaydan karşılandığı ortaya konmuştur. Yapılan araştırma sonucunda üretimi yapılan buğday tohumluklarının tercih nedenleri arasında önem sırasına göre un sanayicilerinin tercih ettiği çeşit olması, genç tohumluğun bulunabilmesi, pazarlamadaki kolaylık gibi sebepler bulunmaktadır. Yine üretimi yapılan buğday tohumluklarından vazgeçme nedeni olarak ilk sırayı genç tohumluğun bulunamaması almaktadır ve bu nedenle de bölge için ekimi uygun olan verim ve kalite açısından iyi olan çeşitlerden vazgeçilmek zorunda kalınmıştır. Yapılan araştırma sonucunda elde edilen verilere göre; bölgede önemli ölçüde genç tohumluk eksiği bulunmaktadır. Genç tohumluğun elde edilecek verimi %30-40 oranında artıracağı düşünülürse bu hem üreticiler hem de ülke açısından büyük bir kayıptır. Bunun dışında TMO tarafından uygulanan buğday alım standartlarının iyileştirilmesi de kaliteli üretim açısından faydalı olacaktır. SUMMARY Master Thesis TECHNICAL AND ECONOMICAL STRUCTURE OF WHEAT PRODUCTION IN TEKİRDA? COUNTY CENTER Onur KİRAZ Trakya University Graduate School of Natural and Applied Sciences Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Hasan GÜNGÖR 2005, Pages: 71 The aim of this research is to determine varieties of wheat seed and applied production technics of wheat produced in Tekirdağ County Center The World's major statistical publications such as FAO, USD A reports were included as the secondary data on a great scale. In addition to, the Turkish statistical publications such as DEE reports, and worldwide publications such as statistical reports of FAO and USD A, The related data about Turkey are sorted from DEE, Ministry of Agriculture Tekirdağ branch, Tekirdağ Leader Farmer Consultancy Association. The wheat production data of the subject area are gathered by face to face researches and related questioneries by farmers living in villages with more than 5000 decar wheat arable land. According to a study in Turkey, 60% of the total daily calorie intake of Turkish people is sourced by wheat and this figure clearly shows the real importance of wheat. Besides wheat is being the major food item in Turkish people's lives it is also very important for animal feeding purposes. Wheat, as being the major cereal and having the biggest production figures in Turkish agricultural production which ensures the great necessaty and importance. During our study we figured out that the choice of the seed varieties is decided according to the following conctraints with respective importances; millers' preferances, availability of the young seed varieties, easier marketing and so. Again the major reason for leaving the seed variety being produced is unavailability of the younger seed generations and resulting the. This study shows that there is lack of available young generation seeds in the subject area.. This lack of availability results with a great inefficiency and loss for the producer and the country, as the young generation seeds may give 30-40% more yield on wheat production. Other than that, the improvements on the wheat buying standards of TMO (Turkish Grain Board) will be helpful for increasing the production qualities.
Collections