Etlik piliç rasyonlarına narenciye esans yağı ilavesinin performans, kesim, doku yağ asidi kompozisyonu, incebağırsak mikroflorası ve histopatolojisi ile bazı önemli kan parametreleri üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Ararştırma etlik piliç rasyonlarına farklı seviyelerde narenciye esans yağı ilavesinin peformans, kesim özellikleri ve kan parametreleri, ince bağırsak villus yoğunlukları, bağırsak mikroflorası ve dokularda raf ömrü ve yağ asit kompozisyonu üzerine etkisini tespit etmek amacı ile yapılmıştır. Çalışmada bir günlük yaşta yarısı erkek yarısı dişi olmak üzere toplam 500 adet Ross-308 etlik civciv 10 muamele grubuna ayrılmış (n=50) ve her muamele beş tekerrürlü olarak yürütülmüştür. Deneme rasyonları, bazal yeme sırasıyla portakal, limon ve bergamot esans yağlarının 0, 1, 2, ve 3 ml/kg seviyeleri ilave edilerek hazırlanmıştır.Deneme sonunda en düşük yem tüketimi, en iyi yemden yararlanma oranı rasyona 3 ml/kg portakal esans yağı ilave edilen grupta meydana geldiği tespit edilmiştir. Deneme sonunda TBARS değerleri bakımından gruplar arasında istatistiksel olarak bir farklılık olmadığı belirlenmiştir. Rasyona 3ml/kg portakal esans yağı ilavesinin Laktik asit bakteri sayısını önemli derecede artırdığı gözlenmiştir. Yemlerine bergamot esans yağı ilave edilen grupların daha düşük E coli bakteri sayısına sahip olduğu tespit edilmiştir. Rasyona portakal esans yağı ilavesinin etlik piliç but ve göğüs etlerinde EPA ve DHA oranını önemli derecede artırdığı belirlenmiştir. İnce bağırsağın jejunum kısmından alınan doku örneklerinde yapılan histopatolojik incelemeler sonucunda rasyona 3 ml/kg portakal esans yağı ilave edilen grupta villus yoğunluğunun önemli derecede arttığı gözlemlenmiştir. Sonuç olarak yemlere portakal esansiyel yağının özellikle 3 ml/kg seviyesinin broylerlerin performans ve diğer parametreler üzerine olumlu etki sağladığı söylenebilir. This research was conducted to determine effects of dietary citrus essential oils levels on growth performance, slaughter characteristics, some blood metabolites, density of the small intestine villi, intestinal microflora, shelf life and fatty acid composition of of the tissues of broilers. A total of 500 broiler chicks (Ross 308), at 1 day of age, were allocated to 10 dietary treatments (n=50) and each treatment was replicated five times. Experimental diets prepared by adding levels of orange, lemon and bergamot essential oils 0, 1, 2, and 3 ml / kg to the basal diets.The lowest feed intake and the best feed efficiency ratio was obtained from broilers fed 3 ml / kg of orange essential oil at the end of the experiment. There was no significant difference in TBARS values among the dietary treatments. It was observed that supplementation of 3 ml/kg orange essential oil significantly increased the lactic acid bacteria count. The groups fed with bergamot essential oil had significantly lower E. coli count than the other groups.It was determined that supplementation of orange essential oil to diet significantly increased the proportion of EPA and DHA in thigh and breast meat of broiler. As a result of histopathological examinations, it was observed that addition of 3 ml/kg orange essential oil to feeds significantly increased the density of villi in jejunum.It can be concluded that the addition of orange oil, especially at a dose of 3 ml/kg, had positive effects on performance values and others parameter of broilers.
Collections