Aras havzası Tekman Ilıgöze Deresi`nde yaşayan Aras alabalığı (Salmo trutta caspius)`nın yağ asit profilinin (kas doku) mevsimsel değişimi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırmada ki veriler, aynı yılın dört mevsiminde avlanan Aras Alabalıkları (Salmo trutta caspius)'ndan elde edilmiştir.İlkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde sırasıyla; tekli doymamış (MUFA) yağ asitlerinden oleik asit (18:1n-9), doymuş (SFA) yağ asitlerinden palmitik asit (16:0) ve çoklu doymamış yağ asitlerinden dokosaheksaenoik asit (DHA, 22:6n-3); kış mevsiminde ise sırasıyla; çoklu doymamış yağ asitlerinden dokosaheksaenoik asit (DHA, 22:6n-3), doymuş (SFA) yağ asitlerinden palmitik asit (16:0), tekli doymamış (MUFA) yağ asitlerinden ise oleik asit (18:1n-9) daha baskın çıkmıştır. En yüksek n-3 çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) kış aylarında avlanan balıklarda belirlenirken, en yüksek n-6 PUFA miktarı ise ilkbahar aylarında avlanan balıklarda belirlenmiştir. Ayrıca en yüksek eikosapentaenoik asit (EPA, 20:5n-3) miktarı kış aylarında avlanan balıklarda bulunmuş olup diğer mevsimlerde de buna yakın miktarda bulunmuştur. Sezonal karşılaştırma testlerinde toplam SFA hariç, toplam MUFA ve toplam PUFA miktarları istatistiki olarak önemli seviyede farklı bulunmuştur (p<0,05). The data in this study has been obtained by means of hunting of salmo trutta caspius in four seasons of the year.In spring, summer and autumn respectively; oleic acid (18:1n-9) ofmonounsaturated fatty acids (MUFA), palmitic acid (16:0) of saturated fatty acids (SFA), anddocosahexaenoic acid (DHA, 22:6n-3)of polyunsaturated fatty acids; in winter respectively; docosahexaenoic acid (DHA, 22:6n-3) of polyunsaturated fatty acids, palmitic acid (16:0) of monounsaturated fatty acids (MUFA) and oleic acid (18:1n-9) of saturated fatty acids (SFA), have proportionately beendetermined at most.The highest n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA)were determined in the fish caught during the winter and the highest n-6 PUFA rate was determined in the fish caught during the spring. Also the highest eicosapentaenoic acid (EPA, 20:5n-3) rate was determined in the fish caught during the winter and during other seasons the rate was similar. Significant seasonal differences were determined with respect except for total SFA , total MUFA and total PUFA (p < 0.05).
Collections