Show simple item record

dc.contributor.advisorAras, Mevlüt
dc.contributor.authorErkan, Selami
dc.date.accessioned2020-12-03T13:19:47Z
dc.date.available2020-12-03T13:19:47Z
dc.date.submitted2013
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/49671
dc.description.abstractBu araştırmada ki veriler, aynı yılın dört mevsiminde avlanan Aras Alabalıkları (Salmo trutta caspius)'ndan elde edilmiştir.İlkbahar, yaz ve sonbahar mevsimlerinde sırasıyla; tekli doymamış (MUFA) yağ asitlerinden oleik asit (18:1n-9), doymuş (SFA) yağ asitlerinden palmitik asit (16:0) ve çoklu doymamış yağ asitlerinden dokosaheksaenoik asit (DHA, 22:6n-3); kış mevsiminde ise sırasıyla; çoklu doymamış yağ asitlerinden dokosaheksaenoik asit (DHA, 22:6n-3), doymuş (SFA) yağ asitlerinden palmitik asit (16:0), tekli doymamış (MUFA) yağ asitlerinden ise oleik asit (18:1n-9) daha baskın çıkmıştır. En yüksek n-3 çoklu doymamış yağ asitleri (PUFA) kış aylarında avlanan balıklarda belirlenirken, en yüksek n-6 PUFA miktarı ise ilkbahar aylarında avlanan balıklarda belirlenmiştir. Ayrıca en yüksek eikosapentaenoik asit (EPA, 20:5n-3) miktarı kış aylarında avlanan balıklarda bulunmuş olup diğer mevsimlerde de buna yakın miktarda bulunmuştur. Sezonal karşılaştırma testlerinde toplam SFA hariç, toplam MUFA ve toplam PUFA miktarları istatistiki olarak önemli seviyede farklı bulunmuştur (p<0,05).
dc.description.abstractThe data in this study has been obtained by means of hunting of salmo trutta caspius in four seasons of the year.In spring, summer and autumn respectively; oleic acid (18:1n-9) ofmonounsaturated fatty acids (MUFA), palmitic acid (16:0) of saturated fatty acids (SFA), anddocosahexaenoic acid (DHA, 22:6n-3)of polyunsaturated fatty acids; in winter respectively; docosahexaenoic acid (DHA, 22:6n-3) of polyunsaturated fatty acids, palmitic acid (16:0) of monounsaturated fatty acids (MUFA) and oleic acid (18:1n-9) of saturated fatty acids (SFA), have proportionately beendetermined at most.The highest n-3 polyunsaturated fatty acids (PUFA)were determined in the fish caught during the winter and the highest n-6 PUFA rate was determined in the fish caught during the spring. Also the highest eicosapentaenoic acid (EPA, 20:5n-3) rate was determined in the fish caught during the winter and during other seasons the rate was similar. Significant seasonal differences were determined with respect except for total SFA , total MUFA and total PUFA (p < 0.05).en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectSu Ürünleritr_TR
dc.subjectAquatic Productsen_US
dc.titleAras havzası Tekman Ilıgöze Deresi`nde yaşayan Aras alabalığı (Salmo trutta caspius)`nın yağ asit profilinin (kas doku) mevsimsel değişimi
dc.title.alternativeSeasonal variation of fatty acid profile (muscle tissues) of Salmo trutta caspius living in the Tekman Ilıgöze brook, Aras river valley
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentSu Ürünleri Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmSalmo trutta caspius
dc.subject.ytmFatty acids
dc.subject.ytmSeasonal variation
dc.subject.ytmTrouts
dc.identifier.yokid460259
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid324707
dc.description.pages62
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess