Nane, kekik ve ada çayı yağlarının Gökkuşağı alabalığı (oncorhynchus mykiss) yavrularının büyüme parametreleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmanın amacı; Nane, Kekik ve Ada Çayı yağları rasyonlarına 3 farklı dozda ilave edilmiş olan Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yavrularının büyüme parametreleri üzerine etkisini incelemektir. Bu amaç doğrultusunda 18 tanka belirli ağırlıklarda ki alabalık yavruları yerleştirilerek 60 günlük periyotta farklı esansiyel yağ katılı yemler uygulanmıştır. Nane, Kekik ve Ada çayı bitkilerinden ekstraksiyon metodu ile elde edilmiş yağlar hazırlanan yemlere 500mg/kg, 1000 mg/kg ve 1500 mg/kg olarak ayrı ayrı ilave edilmiştir. Daha sonra ortalamaları 4g olan alabalık yavruları boyutları 30x50x30 cm olan küvetlere 10?ar adet olmak üzere stoklanmış ve eşit su koşullarında 2 ay boyunca hazırlanan bu yemlerle balık vücut ağırlıklarının %4?ü nispetinde beslenmiştir. Her 15 günde bir balıklardan tartım alınmış (hepsi) ve ölümler günlük kaydedilmiştir.Sonuç olarak; Nane yağı katkılı yemler her üç düzeyde de kontrol gurubuna göre bütün büyüme parametrelerinde düşük seyretmiştir. Yaşam oranı bakımından ise diğer guruplarda ölüm görülmezken Nane yağı katkılı gurupta %50?lere varan ölümler görülmüştür. Kekik ve Ada çayı katkılı yem gurupları her düzeyde kontrol gurubundan büyüme parametrelerinde üstünlük sağlamıştır. Yaşama gücü oranı da kontrol gurubunda olduğu gibi %100 olarak belirlenmiştir.Anahtar Kelimeler: Gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss), nane, kekik ve ada çayı yağları The purpose of this study is to examine the effect of rations of mint, thyme and salvia viridis oils, which are supplemented in different 3 dosages, on the growth parameters of juveniles of rainbow trout (Oncorhynchus mykiss). In accordance with this purpose, fishmeal with different essential oil was implemented in 60 days circle by placing juveniles of trout, which have specific heights, in 18 tanks. Oils gained from mint, thyme and salvia viridis with the extraction method were separately implemented as 500 mg/kg, 1000 mg/kg and 1500 mg/kg to fishmeal prepared. Then, juveniles of trout whose average weight is 4g were stocked to 30x50x30 cm dimensions of basin by tens and were fed with the fishmeal prepared in 4% ratios of fish weight in equal water conditions during two months. In every 15 days, fishes were weighed and mortalities were recorded daily. Remnants in the tanks were received with siphonage in every day. As a result, Fishmeal with mint oil is observed low in all growth parameters according to control group in every three levels. When it is examined in the point of survival ratio, it is seen that mortality is not observed in other groups while up to 50% of mortalities are observed in the group of mint oil.The fishmeal groups of thyme and salvia viridis are observed high in all growth parameters according to control group in every level. The ratio of vital force is determined as 100% as such in control group.Keywords: Rainbow trout (Oncorhynchus mykis), mint, thyme and salvia viridis oils
Collections