Yumurtacı tavuk rasyonlarına kişniş yağı ilavesinin performans, yumurta kalite özellikleri, yumurta sarısı tiyobarbitürik asit reaktif madde (TBARS) değerleri ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yumurtacı tavuk rasyonlarına kişniş yağı ilavesinin performans, yumurta kalite özellikleri, yumurta sarısı Tiyobarbitürik asit reaktif madde (TBARS) değerleri ve bazı kan parametreleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülen çalışmada, her biri 24 adet hayvandan oluşan 1 kontrol ve 3 deneme grubu olmak üzere toplam 96 adet 24 haftalık yaşta Lohmann beyaz yumurtacı tavuk kullanılmıştır. Kontrol grubu (K-0) ticari yumurtacı tavuk yemiyle, diğer gruplar ise bazal yeme sırasıyla %0.1 (KY-1), %0.3 (KY-2) ve %0.5 (KY-3) düzeylerinde kişniş yağı ilavesiyle oluşturulan rasyonlarla 2 haftası deneme rasyonlarına alıştırma periyodu olmak üzere toplam 12 hafta süreyle beslenmiştir.Performans özelliklerinden canlı ağırlık değişimi, günlük yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve hasarlı yumurta oranına muamelenin etkisinin olmadığı (P>0.05); ancak kontrole göre tüm grupların yumurta verimini artırdığı (P<0.01), yumurta ağırlığını ise azalttığı (P<0.01) tespit edilmiştir. Yumurta kalite kriterleri üzerine muamelenin etkisinin olmadığı (P>0.05) görülmüştür. Kişniş yağı serum kan parametrelerinden kolesterol değerini düşürmesine (P<0.01) rağmen diğer kan parametreleri muameleden etkilenmemiştir (P>0.05). Depolama süresince (0, 7, 14 ve 28 gün) yumurta sarısı TBARS değerleri bakımından gruplar arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir (P>0.05). K-0, KY-1, KY-2 ve KY-3 gruplarının 0, 7, 14 ve 28. günlerdeki TBARS değerleri üzerine depolama zamanının etkisi önemli olduğu bulunmuştur. Ayrıca 28. gündeki TBARS değerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. This experiment was conducted to investigate the effect of coriander oil supplementation at different levels into diets of hens on performance, egg quality traits, yolk thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) values and some blood parameters. A total of 96 Lohmann white layers, 24 weeks of age, were used in this study as control and three treatment groups, each containing 24 hens. Control group (K-0) was fed diets containing a standard commercial layer diet, other treatment groups were fed diets containing basal diet plus 0.1% (KY-1), 0.3%(KY-2), 0.5%(KY-3) coriander oil respectively during the 12 weeks experimental period. Performance parameters such as body weight change, feed intake, feed conversion rate and cracked egg rate were not affected by dietary treatments (P>0.05), but adding coriander oil into layer diets increased egg production and decreased egg weight compared with the control group (P<0.01). Dietary treatment did not affected egg quality traits (P>0.05). While coriander oil supplementation increased serum cholesterol content, other serum parameters were not affected by dietary treatment (P>0.05). Yolk TBARS values were not differed among the treatment groups (P>0.05) during storage time (0, 7, 14 and 28 days). The storage time affected TBARS formation (P<0.01) and increased yolk TBARS values significantly in egg stored during 28 days.
Collections