Show simple item record

dc.contributor.advisorMacit, Muhlis
dc.contributor.authorÇiftçi, Mehmet Emin
dc.date.accessioned2020-12-03T13:08:51Z
dc.date.available2020-12-03T13:08:51Z
dc.date.submitted2015
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/48985
dc.description.abstractYumurtacı tavuk rasyonlarına kişniş yağı ilavesinin performans, yumurta kalite özellikleri, yumurta sarısı Tiyobarbitürik asit reaktif madde (TBARS) değerleri ve bazı kan parametreleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla yürütülen çalışmada, her biri 24 adet hayvandan oluşan 1 kontrol ve 3 deneme grubu olmak üzere toplam 96 adet 24 haftalık yaşta Lohmann beyaz yumurtacı tavuk kullanılmıştır. Kontrol grubu (K-0) ticari yumurtacı tavuk yemiyle, diğer gruplar ise bazal yeme sırasıyla %0.1 (KY-1), %0.3 (KY-2) ve %0.5 (KY-3) düzeylerinde kişniş yağı ilavesiyle oluşturulan rasyonlarla 2 haftası deneme rasyonlarına alıştırma periyodu olmak üzere toplam 12 hafta süreyle beslenmiştir.Performans özelliklerinden canlı ağırlık değişimi, günlük yem tüketimi, yemden yararlanma oranı ve hasarlı yumurta oranına muamelenin etkisinin olmadığı (P>0.05); ancak kontrole göre tüm grupların yumurta verimini artırdığı (P<0.01), yumurta ağırlığını ise azalttığı (P<0.01) tespit edilmiştir. Yumurta kalite kriterleri üzerine muamelenin etkisinin olmadığı (P>0.05) görülmüştür. Kişniş yağı serum kan parametrelerinden kolesterol değerini düşürmesine (P<0.01) rağmen diğer kan parametreleri muameleden etkilenmemiştir (P>0.05). Depolama süresince (0, 7, 14 ve 28 gün) yumurta sarısı TBARS değerleri bakımından gruplar arasında anlamlı bir fark gözlenmemiştir (P>0.05). K-0, KY-1, KY-2 ve KY-3 gruplarının 0, 7, 14 ve 28. günlerdeki TBARS değerleri üzerine depolama zamanının etkisi önemli olduğu bulunmuştur. Ayrıca 28. gündeki TBARS değerinin daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
dc.description.abstractThis experiment was conducted to investigate the effect of coriander oil supplementation at different levels into diets of hens on performance, egg quality traits, yolk thiobarbituric acid reactive substances (TBARS) values and some blood parameters. A total of 96 Lohmann white layers, 24 weeks of age, were used in this study as control and three treatment groups, each containing 24 hens. Control group (K-0) was fed diets containing a standard commercial layer diet, other treatment groups were fed diets containing basal diet plus 0.1% (KY-1), 0.3%(KY-2), 0.5%(KY-3) coriander oil respectively during the 12 weeks experimental period. Performance parameters such as body weight change, feed intake, feed conversion rate and cracked egg rate were not affected by dietary treatments (P>0.05), but adding coriander oil into layer diets increased egg production and decreased egg weight compared with the control group (P<0.01). Dietary treatment did not affected egg quality traits (P>0.05). While coriander oil supplementation increased serum cholesterol content, other serum parameters were not affected by dietary treatment (P>0.05). Yolk TBARS values were not differed among the treatment groups (P>0.05) during storage time (0, 7, 14 and 28 days). The storage time affected TBARS formation (P<0.01) and increased yolk TBARS values significantly in egg stored during 28 days.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectZiraattr_TR
dc.subjectAgricultureen_US
dc.titleYumurtacı tavuk rasyonlarına kişniş yağı ilavesinin performans, yumurta kalite özellikleri, yumurta sarısı tiyobarbitürik asit reaktif madde (TBARS) değerleri ve bazı kan parametreleri üzerine etkisi
dc.title.alternativeEffect of coriander oil supplementaton at different levels into diets of laying hens on performance, egg quality traits, yolk TBARS values and some blood parameters
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentZootekni Anabilim Dalı
dc.subject.ytmThiobarbuturic acid
dc.subject.ytmCoriander
dc.subject.ytmLaying hens
dc.identifier.yokid10094710
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityATATÜRK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid413610
dc.description.pages71
dc.publisher.disciplineYemler ve Hayvan Besleme Bilim Dalı


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess