Okside olmuş balık yağı içeren yemlere fındık yağı ilavesinin gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) büyüme, yağ asidi kompozisyonu ve antioksidan savunma sistemine etkisi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Yaklaşık 1 g ağırlığındaki gökkuşağı alabalığı (Oncorhynchus mykiss) yavruları biyolojik filtrasyon donanımına sahip yarı kapalı devre üretim sisteminde 131°C sıcaklıkta 3 tekerrürlü olarak farklı düzeylerde okside edilmiş balık yağı ve taze balık yağı kullanılarak hazırlanan yemlerle 9 hafta boyunca beslenmiştir. Yemlere E vitamini bakımından zengin olan fındık yağı değişik oranlarda ilave edilmiştir. Çalışma sonunda balıkların büyüme performansı deneysel yemlerden önemli derecede etkilenmiş olup (P<0,05), taze balık yağı içeren yemlerle beslenen balıklar okside olmuş balık yağı içeren yemlerle beslenen balıklara oranla önemli derecede (P<0,05) daha yüksek büyüme sergilemişlerdir. Yemlere %60 oranında fındık yağı ilavesi bütün durumlarda büyümeye olumlu etki gösterirken, tamamen fındık yağı içeren yemlerle beslenen balıklarda ise büyüme geriliği tespit edilmiştir. Balıkların yağ asidi profili deneysel yemlerden önemli derecede etkilenmiştir. Çoklu doymamış yağ asitleri hem diyetsel fındık yağı ilavesi, hem de yemlerde okside olmuş balık yağı kullanımı ile önemli derecede azalma göstermiştir (P<0,05). Deneysel yemlerle beslenen balıkların karaciğerindeki süperoksit dismutaz enzim aktivitesi ile toplam glutatyon miktarı gerek diyetsel fındık yağı ilavesi gerekse okside olmuş balık yağı kullanımından önemli derecede etkilenmemiştir. Diğer yandan yemlere fındık yağı ilavesi karaciğerde E vitamininin önemli derecede artmasına, bunun aksine lipit peroksidasyon (malondialdehit) seviyesinin önemli dercede düşmesine sebep olmuştur (P<0,05). Çalışmamızın sonucuna göre gökkuşağı alabalığı yemlerinde balık yağına %60 oranında fındık yağı ilavesinin büyümede olumlu etki yaptığı ayrıca okside olmuş diyetsel balık yağından kaynaklanabilecek olumsuzlukları önemli derecede giderebileceği söylenebilir. Rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) with approximately 1 g initial weight were fed diet with different levels of fresh fish oil, oxidized fish oil and fresh hazelnut oil in a semi-recirculating water system equipped with biological filtration for 9 weeks. The feeding trial was carried out in triplicates and the temperature was 131°C during the experiment. At the end of the study, growth performance was significantly affected by the experimental diets (P <0.05). Fish fed diets with fresh fish oil grew significantly better than those fed diet with oxidized fish oil (P <0.05). Hazelnut oil supplemantation up to 60% of dietary lipids had possitive effect on growth performance while the fish fed diet with 100% hazelnut oil had the lowest growth. The fatty acid profile whole body fish was significantly influenced by the experimental diets. Polyunsaturated fatty acids showed significant decrease with both dietary hazelnut oil supplemantation and the use of dietary oxidized fish oil (P <0.05). The amount of total glutathione and superoxide dismutase enzyme activity in the liver fed experimental diets were significantly affected neither by the use of dietary oxidized fish oil or by the addition of dietary hazelnut oil. On the other hand, dietary hazelnut oil supplemantation caused a significant increase in hepatic vitamin E content whereas the level of lipid peroxidation (malondialdehyde) decreased significantly at the same circumtance (P <0.05). Our result suggest that substitution of fish oil up to 60% had positive effect on growth in rainbow trout. Moreover, we can conclude that hazelnut oil supplemantation can protect the fish against the problems caused by dietary oxidized fish oil.
Collections