Helezon çay kurutma makinesinin endüstriyel karakteristiklerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Çay, sağlık açısından faydalı bir içecek olup dünyada sudan sonra en çok içilen içecektir. Çayın 4500 yılı aşan tarihi bulunmakta olup bölgemizde ve ülkemizde önemli bir gelir kaynağıdır.Çay üretim aşamaları beş kısımdan oluşmaktadır. Bunlar sırasıyla soldurma, kıvırma, oksidasyon, kurutma ve tasniftir. Bu tezde dördüncü üretim kademesi olan kurutma işleminin gerçekleştirilmek üzere geliştirilen helezon çay kurutma makinesinin özellikleri incelenmiştir.Helezon çay kurutma makinesi, içine dökülen okside olmuş çay yapraklarını helisel kanatlı boru yardımıyla ileri doğru iter. Bu esnada çayın temasta bulunduğu helisel kanatlı boru ve çayın içinde bulunduğu ceket sıcak suyla ısıtıldığından, okside olmuş çay yapraklarının içerisindeki su buharlaştırılır.Bu çalışmada helezon çay kurutma makinesinin tasarımındaki ayrıntılar anlatılmış, saha çalışması esnasında görülen sorunlar açıklanmış, ideal devir sayısı ve çıkan ürünün rutubet oranı belirlenmiştir. Tea is beneficial for human health and it is second consumed beverage after water. Tea?s history is up to 4500 years and it is important source of income for our region and country.Tea is processed via five stages. These are withering, rolling, oxidation, drying and classification respectively. This work is intended to describe the ?Helix Tea Drying Machine? which was designed and constructed to be used at the fourth stage of process.Helix tea drying machine, push the oxidized tea leaves to forward spilled inside with the help of helical wings. Synchronously with progression of the leaves through the body, water is vaporized from the oxidized tea by the contact of heated pipe, helical wings and the body by water.This work describes the design details of helix tea drying machine and problems that were seen in field work; determined the optimal rotation speed of pipe and humidity ratio of dried tea.
Collections