Muğla ili florasına ait püren balının karakterizasyonu
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bal antik çağlardan beri yiyecek olarak kullanıldığı gibi medikal amaçlı olarak da kullanılmakta olan eşsiz ve mucizevi bir besin maddesidir. Türkiye benzersiz bitki çeşitliliğine sahip olması nedeniyle bal üretim potansiyeli açısından eşsiz bir değere sahiptir. Balın insan sağlığı için apiterapik değeri Anadolu'da 4000 bin yıl öncesinden biliniyordu. Günümüzde balın hala iyi bir şifa kaynağı olduğu, fakat çeşitli nedenlerden dolayı bazı balların daha çok tercih edildiği görülmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalar koyu renkli balların antioksidan aktiviteler yönünden açık renkli çiçek ballarından daha değerli olduğunu ortaya çıkarmıştır. Püren balının antioksidan ve çeşitli biyolojik aktif özellikleri orta Avrupa ülkelerinde iyi bilinmesine rağmen, ülkemiz florasına ait püren (Erica spp. veya Calluna spp.) balları hakkında bilimsel çalışmalar yetersizdir. Amaç Türkiye florasına ait püren ballarının kimyasal karakterizasyonu ile biyoaktif potansiyellerini ortaya çıkarmaktır. 2014-2015 yıllarına ait Muğla yöresinden toplanan monofloral püren ballarının fiziksel (nem, Briks°, renk, optik rotasyon, iletkenlik, pH), kimyasal (şeker içeriği, prolin, diastaz, HMF) ve biyoaktif özellikleri (toplam fenolik, toplam flavanoid, toplam tanen miktarları ile antiradikal, antioksidan kapasite ile antibakteriyel aktiviteleri) incelendi. Honey is a unique and miraculous nutrient used both for medical purposes and as food since ancient times. Turkey has a unique value in terms of honey production potential due to its incomparable plant diversity. Apitherapy value of honey for human health were known 4000 years ago in Anatolia. Today, honey is still a good source of healing, but is seen as more preferable for several reasons some honey. Scientific research has revealed that dark colored honey is more valuable than light colored floral honey. Although antioxidants and various biologically active properties of heater honey (Erica spp. or Calluna spp.) well known in central European countries, scientific studies are insufficient in our country. The aim of this thesis find out chemical characterization and bioactive potential of heater honey in Turkey. Collected from the Muğla region monofloral of heater honey physical parameters (humidity, Brix°, color, optical rotation, conductivity, pH); chemical parameters (sugar content, proline, diastase, HMF) and bioactive properties (total phenolic, total flavonoids, total tannins, antiradical, antioxidant capacity antibacterial activity) were studied.
Collections