Show simple item record

dc.contributor.advisorKolaylı, Sevgi
dc.contributor.authorHotaman, Hilal Ebru
dc.date.accessioned2020-12-30T06:46:34Z
dc.date.available2020-12-30T06:46:34Z
dc.date.submitted2016
dc.date.issued2019-03-01
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/477753
dc.description.abstractBal antik çağlardan beri yiyecek olarak kullanıldığı gibi medikal amaçlı olarak da kullanılmakta olan eşsiz ve mucizevi bir besin maddesidir. Türkiye benzersiz bitki çeşitliliğine sahip olması nedeniyle bal üretim potansiyeli açısından eşsiz bir değere sahiptir. Balın insan sağlığı için apiterapik değeri Anadolu'da 4000 bin yıl öncesinden biliniyordu. Günümüzde balın hala iyi bir şifa kaynağı olduğu, fakat çeşitli nedenlerden dolayı bazı balların daha çok tercih edildiği görülmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalar koyu renkli balların antioksidan aktiviteler yönünden açık renkli çiçek ballarından daha değerli olduğunu ortaya çıkarmıştır. Püren balının antioksidan ve çeşitli biyolojik aktif özellikleri orta Avrupa ülkelerinde iyi bilinmesine rağmen, ülkemiz florasına ait püren (Erica spp. veya Calluna spp.) balları hakkında bilimsel çalışmalar yetersizdir. Amaç Türkiye florasına ait püren ballarının kimyasal karakterizasyonu ile biyoaktif potansiyellerini ortaya çıkarmaktır. 2014-2015 yıllarına ait Muğla yöresinden toplanan monofloral püren ballarının fiziksel (nem, Briks°, renk, optik rotasyon, iletkenlik, pH), kimyasal (şeker içeriği, prolin, diastaz, HMF) ve biyoaktif özellikleri (toplam fenolik, toplam flavanoid, toplam tanen miktarları ile antiradikal, antioksidan kapasite ile antibakteriyel aktiviteleri) incelendi.
dc.description.abstractHoney is a unique and miraculous nutrient used both for medical purposes and as food since ancient times. Turkey has a unique value in terms of honey production potential due to its incomparable plant diversity. Apitherapy value of honey for human health were known 4000 years ago in Anatolia. Today, honey is still a good source of healing, but is seen as more preferable for several reasons some honey. Scientific research has revealed that dark colored honey is more valuable than light colored floral honey. Although antioxidants and various biologically active properties of heater honey (Erica spp. or Calluna spp.) well known in central European countries, scientific studies are insufficient in our country. The aim of this thesis find out chemical characterization and bioactive potential of heater honey in Turkey. Collected from the Muğla region monofloral of heater honey physical parameters (humidity, Brix°, color, optical rotation, conductivity, pH); chemical parameters (sugar content, proline, diastase, HMF) and bioactive properties (total phenolic, total flavonoids, total tannins, antiradical, antioxidant capacity antibacterial activity) were studied.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyokimyatr_TR
dc.subjectBiochemistryen_US
dc.titleMuğla ili florasına ait püren balının karakterizasyonu
dc.title.alternativeCharacterization of heather honeys in Muğla floras
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2019-03-01
dc.contributor.departmentKimya Anabilim Dalı
dc.subject.ytmPlant phenolics
dc.identifier.yokid10103416
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityKARADENİZ TEKNİK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid424432
dc.description.pages94
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess