Türk şaraplarında ağır metallerin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada Türkiye'nin dört farklı bölgesinde yetiştirilen çeşitli üzümlerden, 5 farklı firma tarafından üretilmiş, 37 adet kırmızı ve 6 adet beyaz olmak üzere toplam 43 farklı şarapta, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb ve Zn tayinleri yapılmıştır. Şarap örneklerinden alınan 25.0 cm3'lük kısımların içinde bulunan organik matriks, HNO3:H2O2, 1:1 (v/v) yardımıyla uzaklaştırıldıktan sonra, Fe belirlenmesinde alevli atomik absorpsiyon spektroskopisi (FAAS) yöntemi, diğer metallerin belirlenmesinde elektrotermal atomik absorpsiyon spektroskopisi (ETAAS) yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar literatür bulguları ile karşılaştırılmış ve ülkemizde üretilen şaraplarda herhangi bir ağır metal kirliliği olmadığı sonucuna varılmıştır. Sonuçlar, Türkiye'deki bölgesel kirletici faktörler göz önüne alınarak, bölgeye, üzüm çeşidine ve üretici firmaya göre yorumlanmıştır. In this study, total number of 43 wines, 37 of these red and 6 of these white, which were produced with various grapes that was grown in four different region in Turkey and produced by five different company, were analyzed for Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb and Zn. 25.0 cm3 samples of wines taken and the organic matrix was eliminated by the help of HNO3:H2O2, 1:1 (v/v) and for Fe, Flame atomic absorption spectroscopy, for other elements electrothermal atomic absorption spectroscopy was used. Obtained results were compared with the literatural results and considered as there is no heavy metal contamination in wines that were produced in Turkey. The results were interpreted by region, grape variety and producing company, considering local contaminating factors.
Collections