Show simple item record

dc.contributor.advisorAnlı, R. Ertan
dc.contributor.authorAlkiş, İbrahim Mert
dc.date.accessioned2020-12-03T12:55:57Z
dc.date.available2020-12-03T12:55:57Z
dc.date.submitted2011
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/47688
dc.description.abstractBu çalışmada Türkiye'nin dört farklı bölgesinde yetiştirilen çeşitli üzümlerden, 5 farklı firma tarafından üretilmiş, 37 adet kırmızı ve 6 adet beyaz olmak üzere toplam 43 farklı şarapta, Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb ve Zn tayinleri yapılmıştır. Şarap örneklerinden alınan 25.0 cm3'lük kısımların içinde bulunan organik matriks, HNO3:H2O2, 1:1 (v/v) yardımıyla uzaklaştırıldıktan sonra, Fe belirlenmesinde alevli atomik absorpsiyon spektroskopisi (FAAS) yöntemi, diğer metallerin belirlenmesinde elektrotermal atomik absorpsiyon spektroskopisi (ETAAS) yöntemi kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlar literatür bulguları ile karşılaştırılmış ve ülkemizde üretilen şaraplarda herhangi bir ağır metal kirliliği olmadığı sonucuna varılmıştır. Sonuçlar, Türkiye'deki bölgesel kirletici faktörler göz önüne alınarak, bölgeye, üzüm çeşidine ve üretici firmaya göre yorumlanmıştır.
dc.description.abstractIn this study, total number of 43 wines, 37 of these red and 6 of these white, which were produced with various grapes that was grown in four different region in Turkey and produced by five different company, were analyzed for Cd, Co, Cr, Cu, Fe, Mn, Ni, Pb and Zn. 25.0 cm3 samples of wines taken and the organic matrix was eliminated by the help of HNO3:H2O2, 1:1 (v/v) and for Fe, Flame atomic absorption spectroscopy, for other elements electrothermal atomic absorption spectroscopy was used. Obtained results were compared with the literatural results and considered as there is no heavy metal contamination in wines that were produced in Turkey. The results were interpreted by region, grape variety and producing company, considering local contaminating factors.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleTürk şaraplarında ağır metallerin belirlenmesi
dc.title.alternativeDetermination of heavy metals in Turkish wines
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentGıda Mühendisliği Anabilim Dalı
dc.subject.ytmWine
dc.subject.ytmAtomic absorption
dc.subject.ytmHeavy metals
dc.subject.ytmTrace elements
dc.subject.ytmAtomic absorption spectroscopy
dc.identifier.yokid412710
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityANKARA ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid299615
dc.description.pages77
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess