Erzurum ilinde yetişen bazı ağaç yapraklarının in vitro gaz üretim tekniğiyle yem değerlerinin belirlenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Erzurum ilinde doğal olarak yetişen, akasya (acacia), kayın (fagos adsidue), meşe (quercu), söğüt (salix L.) ve kavak (populus) ağaçlarına ait gazel formundaki yaprakların in vitro gaz üretim tekniği ile yem değerlerinin belirlenmesi amacıyla yürütülen çalışmada, in vitro gaz üretim tekniğinde kullanılan rumen sıvısı 2 yaşlı baş İvesi koçtan temin edilmiştir. Ağaç yapraklarına ait kimyasal kompozisyon, 24 saatlik gaz üretimi ve metan emisyonu ile organik madde sindilebilirliği (OMS), metabolik enerji (ME) ve net enerji laktasyonu (NEL) değerlerine ait veriler SPSS paket programına tabi tutulmuştur. Kimyasal kompozisyonlarına ait ortalama değerler bakımından ağaç yaprakları arasındaki farklar önemli bulunmuştur (p<0.01). Ağaç yapraklarına ait ham protein (HP) değerleri %5.37 ile %10.43 arasında değişmiştir. Yaprakların NDF, ADF, ve ADL içerikleri sırasıyla %25.53-45.88, %16.15-26.45, %6.06-11.24 arasında belirlenmiştir. En düşük metan ve in vitro gaz üretimi meşe yaprağında saptanmıştır. En yüksek ME, NEL ve OMS ile gaz üretimi değerlerine ve en düşük tanin içeriğine kayın yaprağında olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, araştırma materyali ağaç yapraklarından kayın yaprağı, kaba yemlere alternatif kaynak olarak ruminant hayvan beslemede kullanılabileceği belirlenmiştir. This study was conducted to determine the feed values of tree ghazel leaves obtained from acacia (Robinia pseudocacia L), beech (Fagos adsidue), oak (Quercus L), bunch willow (Salix alba) and poplar (Populus L) naturally grown in Erzurum province using in vitro gas production technique. In present study, rumen cannulated two Awassi Rams, two years old, were used to get rumen fluid for gas production technique. The data from tree leaves related to chemical composition, in vitro gas and methane gas production (MP), organic matter digestibility (OMD), metabolizable energy (ME) and net energy lactation (NEL) values were analyzed by using SPSS package program. Differences interms of chemical compositions among the tree leaves were found to be significant (p<0.01). The avarage crude protein (CP) values of leaves were ranged from 5.37 to 10.43%. Notral detergent fiber (NDF), acid detergent fiber (ADF) and acid detergent lignin (ADL) contents of tree leaves were changed between 25.53 - 45.88%, 6.15 - 26.45% and 6.06 - 11.24%, respectively.The highest ME, NEL, OMS and GP values, and the lowest tannin content were determined for beech leaves.As a result, it was concluded that beech leaves may be used in ruminant rations as an alternative feed source to roughage.
Collections