Erzincan ili merkez ilçesi sığırcılık işletmelerinin yapısal özellikleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, Erzincan ili merkez ilçeye bağlı köylerdeki sığırcılık işletmelerininyapısal özelliklerini incelemek amacıyla il merkezinde 62 köy ve 11 beldede toplam 401işletmede anket çalışması yapılmıştır. Anket sonuçları SPSS istatistik programında ve kikare (X 2 ) testi kullanılarak analiz edilmiştir. İşletmecilerin %28,4'ünün 41-50 yaş,%25,4'ünün 51-60 yaş arasında olduğu, %50,6'sının ilkokul mezunu olduğu,%57,9'unun 30 yılı aşkın bir süredir sığır yetiştiriciliği ile uğraştıkları tespit edilmiştir.İşletme sahiplerinin sığırcılıktan memnun olmalarının oranı %67,4, kombine sığır ırkınasahip çiftliklerin oranı %46,9, işletme başına düşen ortalama sığır sayısı 31 baş veişletmede işçi istihdam etmeme oranının %88,4 olduğu belirlenmiştir. İncelenenişletmelerin %95,0'inin kapalı ahırlara sahip olduğu, %84,4'ünde yemliklerin duvarabitişik bulunduğu, %50,6'sında duvarın inşasında briket kullanıldığı, %79,8'inde altlıkkullanılmadığı, %49,1'inde hayvanlara günlük iki defa yemleme yapıldığı ve yemdağıtımının ise işletmelerin %97,5'inde elle yapıldığı saptanmıştır. Araştırma sonuçları,incelenen işletmelerin %47,4'ünde sağımın elle ve %47,1'inde seyyar makine ile vesağım yöntemi ile işletmecilerin deneyim süreleri ve yetiştirilen sığır sayıları arasındaönemli bir ilişki olduğunu (P<0,05) göstermiştir. Sonuç olarak, Erzincan ili merkezilçesinde bulunan işletmecilerin modern sığır yetiştiriciliği konularında, desteklemelerve teşvikler ile ilgili, kayıt tutma ve sığır beslenmesi konularında eğitilmeleri vebilinçlendirilmeleri gerekmektedir. In this research, a survey was carried out in 62 villages and 11 towns in order toinvestigate structural characteristics of the cattle enterprises in central county ofErzincan Province. Data of the survey was analyzed by using chi-square (X 2 ) test inSPSS statistics program. It was determined that 28.4 % and 25.4 % of the enterpriserwere between 41 and 50 and 51 and 60 years old respectively as well as 50.6 % of themwas graduated from primary school and 57.9 % of the breeders dealing with cattleraising for more than 30 years. Percentage of the enterprisers satisfied from cattleraising was 67.4 %, and percentage of farms had dual purposed cattle breed was 46.9 %,and average number of cattle per enterprise was 31 heads as well as percentage ofenterprises which did not employ worker was 88.4 %. Ninety-five percent of theenterprises investigated in this study had closed barns, and feeders in the barns wereadjacent to the barn's wall, and bricks were used for construction of the 50.6 % of thebarns, and 79.8 % of the enterprisers did not used bedding, and the animals were givenfeed twice a day in 49.1 % of the farms in addition to distribution of feed was practicedby hand in 97.5 % of them. Results of this study revealed that milking was performedby hand or portable milking machine in 47.4 % and 47.1 % of the enterprisesrespectively, and there was a significant (P<0.05) association between milking methodsand experience of the farmer as well as number of animals. As results of the study,enterprisers in central county of Erzincan province have to be trained and to raisedawareness in terms of modern cattle raising techniques, supports and incentives ofgovernment, keeping and evaluation of the production records and cattle feeding.
Collections