Konya ve çevresinde üretilen küflü peynirlerde küf florası ve mikrotoksinlerin (B1 B2 G2 ve penisilik asit) araştırılması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ABSTRAKT Doktora Tezi KONYA VE ÇEVRESİNDE ÜRETÎLEN KÜFLÜ PEYNİRLERDE KÜF FLORASI VE MİTOKSİNLERİN (Bı, B2, Gı, G2 ve Penisilik asit) ARAŞTIRILMASI Birol ÖZKALP Selçuk üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman: Y. Doç- Dr. Yusuf DURAK 1992, Sayfa 64 Jüri: Y. Doç. Dr. Yusuf DURAK Prof_. Dr.Nezihe TUNAİL P.rjof,Dc..Velittin.GÜRGÜN Bu çalışmada, Konya ve çevresinde üretilen 140 küflü peynir örneği, küf florası v,e mikotoksinler (Bı, B2, Gı, G2 ve penisilik asit) yönünden araştırılmıştır. Küflü peynir örneklerinde Penicillium cinsine ait dominant türler sırası ile Penicillium roaueforti (% 42.91), ŞK_ verrucosum var. cyclopium (% 22.30), P_^ camemberti (% 5.08), P_^ chrysogenum ve P^ brevicompactumherbiri (% 4.73), P^_ f requentans (% 4.05), g^. echinulatum (% 3.38) olarak bulunmuştur. Aspergillus cinsine ait dominant türler ise sırasıyla A^. f lavus (% 8.45), A. versicolor (% 4.39) olarak belirlenmiştir. Küflü peynir örneklerinin hiçbirinde mikotoksin (Bı, B2, Gı, G2 ve penîsilik asit) saptanamamıştır. ANAHTAR KELİMELER: Küflü peynir, mikotoksin, penisilik^asi t, aflatoksin, kttf^ ABSTRACT Doctora Thesis THE INVESTIGATION OF MOLD FLORA AND MYCOTOXINS (Bi, B2 » Gı, G2 and penicillic acid) IN MOLDY CHEESES WHICH HAVE BEEN PRODUCED IN AND AROUND OF KONYA Birol ÖZKALP Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Biology Supervisor: Y. Doç. Dr. Yusuf DURAK 1992, Page: 64 Jury: Y. Doç. Dr. Yusuf DURAK Prqf..pc..rie^j.ljQ JPHAtU Rr.of.Dr...Velittin.GÜRGÜN In this study, mycoflora and mycotoxins (Bı, B2, Gı, G2 and penicillic acid) of t 140 moldy cheese samples were investigated which have been produced in and around of Konya. The dominant species of genus Penicillium which have been found in moldy cheese samples and their prevalences are; P^_ roqueforti (42.91 %), P. verrucosusvar. cyclopium (22.30 %), P^ cameroberti (5.08 %), P. chrysogenum and P^. brevicompactum each one (4.73 %), P. f requentans (4.05 %), P^ echinulatum (3.38 %). The dominant species of genus Aspergillus which have been determined and their prevalences are; A. flavus (8.45 %), Au_ versicolor (4.39 %). No mycotoxins (Bi, 82, Gı, G2 and penicillic acid) were found in any moldy cheeses. KEY WORDS: Moldy cheese, Mycotoxin, Aflatoxin, Penicillic acid, Mold.
Collections