Browsing TEZLER by Title
Now showing items 4555-4574 of 5223
-
Tarımsal yapılarda ısı yalıtımı ve yapı malzemelerinin ısı iletkenliklerinin ölçülmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET İşletme yapılan, özellikle hayvan barınakları içerisinde tutulan canlıları uygun olmayan çevre koşullarından koruyarak onlar için en uygun üretim ortamını sağlamak, rasyonel ve kolay bir yemlemeye olanak sağlayarak ... -
Tarımsal yayım ve danışmanlık hizmetleri kapsamında tarım danışmanlarının sosyo-ekonomik durumu ve etkinliği: TR90 bölgesi örneği
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-01)Çalışmanın amacı; tarımsal yayım ve danışmanlık kapsamında çalışan tarım danışmanlarının bölgelerine sundukları hizmetleri, olanakları ve sınırlılıkları ortaya koymak, danışmanların mesleki gelişim kapasitelerini arttırmaya ... -
Tatlısu algleriyle atıksulardan bakır ve kromun biyosorpsiyonu
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Sabit sıcaklık ve karıştırma hızında çalışan bir çalkalayıcıda, Ulothrix zonata[( Weber and Mohr) Kuetzing] ile Cu2+ ve Cr6+ iyonlarının biyosorpsiyonu çalışılmıştır. Başlangıç pH'sı, başlangıç metal iyonu derişimi, ... -
Tatlısu kefali (Leuciscus cephalus) ve Siraz (Capoeta capoeta umbla) balık türlerinden surimi üretimi imkanları üzerine bir araştırma
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu çalışma, tatlı su ketali (Leuciscus cephalus) ve siraz (Capoeta capoeta umbla)'n/n geleneksel japon ürününü surimiye işlenerek değerlendirilme imkanlarının araştırılması üzerine kurulmuş ve yürütülmüştür. ... -
Tava ve karıklarda su ilerlemesi hesaplama yöntemleri in tarla koşullarına uygulanabilirliği üzerine bir araştırma
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06) -
Tava ve karıklarda yüzey sulama hidroliği ilkelerinin tarla koşullarında araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06) -
Tavlama işleminin AZ91 magnezyum alaşımı üzerine kaplanan elektriksiz MgB2 filmin özelliklerine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-30)AZ91 Mg alaşımı yüksek özgül dayanımı ve dökülebilirlilik gibi özelliklerinden dolayı endüstride en fazla üretimi yapılan magnezyum alaşımıdır. Ancak; AZ91 alaşımının sınırlı aşınma ve korozyon direncinden dolayı yüzeyinin ... -
Tavlama sıcaklığı, basınç ve dış manyetik alanın şekil hafızalı nanoalaşımların x-ışını şiddet oranları ve valens elektron yapıları üzerine etkilerinin incelenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu doktora tez çalışması dört aşamadan oluşmaktadır. Birinci aşamada, TiNi şekil hafızalı nanoalaşımların (ŞHNA) çeşitli kompozisyonları (TixNi1-x, x=0; 0,3; 0,4; 0,5; 0,6; 0,7; 1) farklı sıkıştırma basıncı (370 MPa, 740 ... -
Tavlama sıcaklığının ve katkılamanın zno ince filmlerin yapısal ve optik özelliklerine etkisinin incelenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-09-25)Bu çalışmada, magnetron sıçratma tekniği kullanılarak cam alttaş üzerinde saf ve % 0,16, % 0,20 ve % 0,24 oranlarda nikel katkılı çinko oksit (Ni:ZnO) ince filmlerin elde edilmesi amaçlanmıştır. Ni:ZnO ince filmler, 450 ... -
Tavşan beynindeki prefrontal korteks, hippokampus, entorinal korteks, hipotalamus ve substantia nigra bölgeleri üzerine deneysel akut toluen toksisitesinin immunohistokimyasal ve biyokimyasal yöntemlerle araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-03-24)Toluen endüstride oldukça yaygın olarak kullanılan ve sağlık üzerine olumsuz etkileri olan uçucu bir maddedir. Bu çalışmada yüksek dozda Toluen'in tavşan beyin korteksi üzerine akut dönemdeki histopatolojik ve ... -
Tavuk etlerinde Salmonella spp. ve Campylobacter spp.`nin standart kültürel yöntem, ilmiğe dayalı izotermal amplifikasyon (LAMP) ve real-time PCR ile belirlenmesi ve doğrulanması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmanın amacı standart kültürel method, ilmiğe dayalı izotermal amplifikasyon (LAMP) ve Real-Time PCR (qPCR) kullanarak Salmonella spp. ve Campylobacter spp. varlığının tavuk etlerinde belirlenmesi ve izolatların bu ... -
Tavuk etlerinde Salmonella spp`nin immunomanyetik separasyon ve geleneksel yöntem kullanılarak belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada tavuk etlerinde Salmonella spp. varlığını araştırmak amacıyla geleneksel yöntem (ISO 6579) ve immünomanyetik separasyon (IMS) yöntemi kullanılmıştır. İmmunomanyetik separasyon ve geleneksel yöntemde kullanılan ... -
Tavuk gübresi, fosforlu gübre ve Bacillus megaterium M-3 uygulamalarının adi fiğin ot ve tohum verimine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Erzurum'da 2009-2010 yıllarında yürütülen bu çalışmada bakteri ile aşılama (fosfor çözücü), tavuk gübresi (0 ve 300 kg/da) ve fosfor dozlarının (0, 5 ve 10 kg/da P2O5) adi fiğde ot ve tohum verimi ile bazı verim ... -
Tavuk işleme sanayii atık sularının elektrokoagülasyon metodu ile arıtımı
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalısmada tavuk isleme sanayi atıksularının elektrokoagülasyon metodu ile arıtımıincelenmistir. Sistem kesikli ve sabit akım modunda çalıstırılmıs olup alüminyum plakaelektrotlar kullanılmıstır. KO giderimi üzerine ... -
Tavuk karaciğerinden glutatyon redüktaz enziminin saflaştırılması, karekterizasyonu ve bazı ilaçların etkilerinin incelenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Yüksek Lisans Tezi TAVUK KARACİĞERİNDEN GLUTATYON REDÜKTAZ ENZİMİNİN SAFLAŞTIRILMASI, KARAKTERİZASYONU VE BAZI İLAÇLARIN ETKİLERİNİN İNCELENMESİ Hülya DEMİR Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim ... -
Tavuk karaciğerinden sorbitol dehidrogenaz enziminin saflaştırılması ve bazı ağır metallerin enzim aktivitesi üzerine etkilerinin incelenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Tavuk karaciğerinden sorbitol dehidrogenaz [L-İditol: NAD+ oksidoredüktaz, EC 1.1.1.14] saflaştırıldı. Saflaştırma; homojenatın hazırlanması, amonyum sülfat çöktürmesi, DEAE-Sephadex iyon değişim kromatografisi ve jel ... -
Tavuk köftesi üretiminde farklı klorür tuzları kullanımının fizikokimyasal ve duyusal özelliklere etkileri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-21)Araştırmada, tavuk köftesi üretiminde farklı klorür tuzları kullanımının bazı fizikokimyasal ve duyusal özellikler üzerine etkileri incelenmiştir. Bu amaçla farklı klorür tuzları (%2 NaCI-kontrol, %1 NaCI, %1 NaCI + %1 ... -
Tavuk tüyü atığından elde edilen peptonun mikroorganizmaların üretiminde kullanımı
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, atık tavuk tüylerinden elde edilen peptonun mikroorganizmaların sıvı ve katı besiyerlerinde substrat olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Tavuk tüyü peptonunun (TTP) hazırlanması için sırasıyla asit ... -
Tavuk tüyü protein hidrolizatı uygulamasının buğdayın (Triticum aestivum L.) soğuk stresi toleransı üzerine etkileri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-12)Bu çalışmada, tavuk tüyünden elde edilen protein hidrolizatının bitkilerde soğuk stresi toleransı üzerindeki etkileri araştırılmak istenmiştir. Bu amaç için bitki materyali olarak buğdayın (Triticum aestivum L.) soğuğa ... -
Taze sığır etlerinin bir boyutlu ısı transferi uygulanarak değişik ortam sıcaklıklarında dondurma ve çözülme zamanlarının deneysel ve matematiksel modellerle belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Freezing and thawing time of infinite slab shape fresh, deboned, lowfat beef blocks were experimental~ determined. Freezing and thawingtemperatures and conditions were tried to simulate to the conditionswhich have been ...