Browsing TEZLER by Title
Now showing items 1050-1069 of 5223
-
Çoruh nehri vadi tabanında biriken materyaller üzerinde gelişen toprakların bazı fiziksel ve kimyasl özellikleri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, Çoruh vadisinde bulunan ispir ilçesinin Maden Köprübaşı Beldesi Çoruh nehri kenarında biriken alüviyal karakterli toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri incelenmiştir. Toplam 500 dekar arazide ... -
Çoruh Vadisi`nde bulunan zerdali (Prunus armeniaca L.)genotiplerinin moleküler karakterizasyonu
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-11-22)Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de meyve genetik kaynakları tehdit altındadır. Tehdide maruz kalan en önemli meyvelerden biri de zerdalidir. Zerdalinin doğal olarak yetiştiği Çoruh Vadisi'nde son ... -
Çoruh Vadisi`nde bulunan Zerdali(Prunus armeniaca L.) genotiplerinin fitokimyasal karakterizasyonu
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Meyve ıslahında son yıllarda fitokimyasal içeriği yüksek tiplerin eldesi amacıyla 'özel ıslah' eksenli çalışmalar yürütülmektedir. Yürütülen bu çalışmada amaç, Çoruh Vadisinde özellikle son yıllarda yaygınlaşan ... -
Çoruh Vadisi`ndeki armutların (Pyrus spp.) moleküler karakterizasyonu
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-08-10)Bu araştırmada 1994 yılında başlayan `Doğu Anadolu Bölgesi Meyve ve Bağ Genetik Kaynaklarının Araştırılması` projesi kapsamında 2011-2012 yılları arasında Çoruh Vadisi biyoçeşitliliği içerisinden selekte edilmiş ve Erzincan ... -
Çoruh vadisinde yetişen kabarcık (Vitis vinifera) çeşidi populasyonları arasındaki genetik ve morfolojik farklılığın belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada Çoruh vadisinde farklı yükseltilerde yetiştirilen asma (Vitis vinifera) Kabarcık çeşidinin dört populasyonu arasındaki genetik farklılıklar rastgele çoğaltılmış DNA farklılığı (RAPD) ve basit dizi tekrarları ... -
Çoruh Vadisinde yetiştirilen bazı elma çeşitlerinin fenolojik, biyolojik ve pomolojik özelliklerinin incelenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-11-23)ÖZET Elma yetiştiriciliğinin yaygın olarak yapıldığı Çoruh vadisinde çok değişik özelliklere sahip elma çeşitleri bulunmaktadır. Araştırmamızda, 1995-1996 yıllarında yörede yetiştirilen bazı elma çeşitlerinde fenoiojik, ... -
Çoruh ve Aras havzası alabalıkları üzerinde biyo-ekolojik araştırmalar
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06) -
Çoruh ırmağında yaşayan barbus plebejus escherichi alt türünün bazı kan parametrelerinin mevsimsel değişiminin araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-11-18)Çoruh Nehrinde yaşayan Barbus plebejus escherichi' nin Eylül 1995 ile Ağustos 1996 tarihleri arasında bazı kan parametrelerinin mevsimsel değişimi incelenmiştir. Toplam 1 10 adet ergin balık incelenmiş ve aşağıdaki ... -
Çoruh-Aras havzası caner ve murzu balıklarının (Barbus türleri) dağılışında populasyon dinamiği üzerine araştırmalar
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06) -
Çöktürme havuzlarında giriş ve çıkış yapılarının çökelme verimine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Dikdörtgen planlı, yatay akıştı bir çöktürme havuzunda, giriş ve çıkış yapılarının, çökelme verimine etkisi incelenmiştir. Çalışma esnasında yapılan denemelerde kullanılan her havuz tipinde; akım rejimi ve dispersiyon ... -
Çöp kompostunun toprakların bazı yapısal özellikleri ve toprak-su ilişkilerine olan etkilerinin ahır gübresiyle karşılaştırılması üzerine bir araştırma
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu araştırmada, Erzurum kentinin belediye çöplerinden, doğal koşullarda ve yığın yöntemiyle elde edilen çöp kompostunun, toprakların bazı fiziksel ve kimyasal özellikleri ile toprak-su ilişkileri üzerine etkisi ... -
Çörekotu (Nigella sativa L.) ilavesinin Erzincan tulum peynirinin bazı kalite özellikleri üzerine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmada, çiğ koyun sütünden orijinaline uygun olarak üretilen Erzincan Tulum peynirine farklı oranda çörekotu ilavesinin mikrobiyolojik, duyusal, fiziksel ve kimyasal özelliklere etkisi araştırılmıştır. Bu amaçla ... -
Çörekotu yağı, D vitamini ve yeşil çay ekstrelerinin mikro/nano enkapsülasyonu ve kefirde kullanımının araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2022)Enkapsülasyon yöntemi, gıda endüstrisinde fonksiyonel besinlere artan ilgiden dolayı yaygın olarak uygulanmaktadır. Bu çalışmada; çörekotu yağının, yeşil çay ekstratının ve D vitaminin arap zamkı ile sığır jelatini ... -
Çözeltiler ve kimyasal denge konularında uygulanan Jigsaw ve birlikte öğrenme tekniklerinin öğrencilerin maddenin tanecikli yapıda öğrenmeleri ve akademik başarıları üzerine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmanın amacı; genel kimya dersinde yer alan çözeltiler ve kimyasal denge ünitelerinin öğretimi sürecine katılan üniversite birinci sınıf öğrencilerinin akademik başarılarına ve üniteler içerisinde yer alan konuların ... -
Çözücü ortamlarında klorinasyonla linyitlerin desülfürizasyon kinetiği
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-10-08)Su ve SU/CCI4 ortamlarında; kömür tane boyutunun, sıcaklığın (13-70°C), gaz akış hızının ve karıştırma hızının bir fonksiyonu olarak klor gazı ileiki Türk linyitinin (Dadağı ve Mengen) desülfürizasyonu incelendi. Bunun ... -
Çözülebilir gruplar ve çözülebilir grupların altgrupları
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET n. dereceden bir polinomun kökleri için bir formül bulmada kullanılan, grup teorisinin önemli konularından biri olan çözülebilir gruplar incelenmiştir. Özellikle çözülebilir grupların altgruplan olan süperçözülebilir, ... -
Çözünebilir (instant) siyah çay üretimi ve kalite özelliklerinin belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-09)Araştırmada siyah çay ekstraktından püskürtmeli kurutma tekniği ile çözünebilir siyah çay üretilmiştir. Ekstraksiyon sıcaklığı (40, 60, 80°C), ekstraksiyon süresi (20, 40, 60 dak.) ve kurutma sıcaklığı (180, 200, 220°C) ... -
Çözünürlükle ilgili kavramların anlaşılmasında kavramsal değişim yaklaşımının etkinliğinin incelenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Doktora Tezi ÇÖZÜNÜRLÜKLE İLGİLİ KAVRAMLARIN ANLAŞILMASINDA KAVRAMSAL DEĞİŞİM YAKLAŞIMININ ETKİNLİĞİNİN İNCELENMESİ Tacettin PINARBAŞI Atatürk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Eğitimi Anabilim Dalı Danışman ... -
Çukur imla teknolojisinde metal çökmesinin incelenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Çukur imla teknolojisi askeri ve ticari alanda önemli bir yere sahiptir. Askeri alanda, çukur imla prensibine göre yapılmış mermiler ve harp başlıkları, genellikle zırh delici ve tahrip edici olarak kullanılmaktadır. ... -
Çukurova bölgesinde yaygın bazı toprak serilerinde organoklorlu insektisit kalıntılarının dağılımı ve bu insektisitlerden DDT ile lindanın biyolojik mineralizasyonları üzerinde bir araştırma
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)