Browsing FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ by Title
Now showing items 3886-3905 of 5223
-
Partikül katkılı kompozit kirişlerin dinamik özelliklerinin incelenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-01-30)Bu çalışmada, partikül katkılı sandviç kompozit kirişlerin titreşim analizi deneysel ve nümerik olarak yapılmıştır. Çalışmada sandviç yapıyı oluşturan çekirdek malzeme olarak alüminyum bal peteği, alt ve üst yüzey levha ... -
Pasinler (Demirdöven) yöresinde çıkarılan pomzanın ısı yalıtımlı yapı malzemesi olarak kullanımı
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2020-11-23)ÖZET Dünyada enerji tüketimi nüfus artışı, sanayileşme ve artan refah düzeyi paralelinde giderek artmaktadır. Günümüzde enerji ihtiyacı fosil yakıtlardan (petrol, kömür, doğalgaz vb.) »hidrolik, nükleer, güneş ve jeotermal ... -
Pasinler ? Demirdöven pomzası ile üretilen hafif betonların mekanik özelliklerine atmosferik basınçlı buhar kürünün etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Betonda, normal agrega yerine doğal veya yapay hafif agregalar kullanılarak üretilen hafif agregalı betonlar, normal betona göre hafiflik ve ısı yalıtımı gibi önemli özelliklere sahiptir. Hafif betonların yapı üretiminde ... -
Pasinler ilçesi tarım işletmelerinde atıl işgücünün tespiti ve işgücünü değerlendirme imkanları
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Araştirma Erzurum İli Pasinler ilçesi tarım işletmelerinde yapılmıştır. Amacı incelenen tarım işletmelerinde mevcut işgücünün ati kalanını tespit etmek ve en önemlisi bu işgücünün değerlendirme imkânlarını ortaya ... -
Pasinler ilçesinin bazı bitkisel ürünlerinde çiftçilerin kimyasal ilaç kullanımı ile ilgili tutum ve davranışlarının belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmanın amacı, ürün verimini etkileyen faktörleri belirleyerek şekerpancarı, patates, çerezlik ayçiçeği ve silajlık mısır üretiminde; üreticilerin bitki koruma yönünden karşılaştıkları sorunları tespit etmektir. ... -
Pasinler manyezitinin klor gazı ile doyurulmuş suda çözünme kinetiğinin incelenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Manyezitten magnezyum bileşikleri üretimi dikkate alınarak, klor gazı ile doyurulmuş sulu ortamda manyezitin çözündürülmesi ve çözünme kinetiği incelenmiştir. Yapılan denemelerde, gaz akış hızı, karıştırma hızı, ... -
Pasinler Ovası bazı tarım topraklarının bitkiye yarayışlı bor durumunun kimyasal ve biyolojik yöntemle belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu çalışmanın amacı Pasinler ovasından alınan 11 farklı tarım topraklarının bitkiye yarayışlı Bor (B) durumunun biyolojik ve kimyasal ekstraksiyon yöntemi kullanarak belirlemektir.Bu amaçla, Pasinler Ovasına bağlı 11 köyden ... -
Pasinler Ovası topraklarında bitkiye elverişli azotun belirlenmesinde kullanılabilecek kimyasal ekstraksiyon yöntemlerinin seçimi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Bu araştırmanın amacı, Pasinler ovası topraklarının azot durumunu saptamak ve bu topraklarda bitkiye elverişli azot içeriklerinin belirlenmesinde kullanılabilecek en uygun kimyasal ekstraksiyon yöntemlerini seçmektir. Bu ... -
Pasinler Ovası ve çevresindeki buğday ve çavdar tarlalarında bulunan yabancı otların fitososyolojik yönden araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)In this study, the weeds of fields in Pasinler plain and itsenvironment has been investigated phytosociologically in 1987.To determine the vegetation of research area, Braun-Blanquet(1964) method has been used. For this ... -
Pasinler Ovası`nda ayçiçeğinde gövde çürüklüğü hastalığını oluşturan Sclerotinia sclerotiorum (Lib. ) de Barry ve Sclerotinia minor Jagger`in yayılışı, tanılanması, patojeniteleri ve biyolojik kontrolü
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Doktora Tezi PASİNLER OVASI'ND A AYÇİÇEĞİNDE GÖVDE ÇÜRÜKLÜĞÜ HASTALIĞINI OLUŞTURAN Sclerotinia sclerotiorum (Lib.) de Bary VE Sclerotinia minor Jagger'IN YAYILIŞI, TANILANMASI, PATOJENİTELERİ VE BİYOLOJİK ... -
Pasinler Ovası`nda yaygın bazı toprak ordolarına ait tarım topraklarının verimlilik durumunun organik gübre uygulamalarıyla belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Pasinler ovasında yaygın 3 toprak ordosundan (Entisol, İnceptisol ve Mollisol) örneklenen tarım topraklarının verimlilik durumunun, 3 organik gübre (Biofarm Organik Sıvı Gübre, Humas ? 15 Organik Toprak Düzenleyici, B5A ... -
Pasinler-Esendere kum ocakları doğa onarımı ve rekreasyonel alan kullanımı planlaması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ülkeler açısından madencilik faaliyetleri, ekonomilerine büyük katkılarda bulunmakta, fakat mevcut doğal güzelliklerini yok etmekte de ne yazık ki, büyük paya sahiptirler. Açık veya kapalı sistemlerle yürütülen madencilik ... -
Pasinler-Esendere volkanik tüf kumunun harç yapımında kullanılabilirliğinin araştırılması
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Yapılarda, kimyasal, fiziksel ve mekanik özellikleri bilinmeyen malzemelerin, taşıyıcı ve detay elemanı yapımında kullanılması sonucunda, onarılması güç ve pahalı hasarlar meydana gelmektedir. Pasinler/Esendere ... -
Pasinler`de yetiştirilen Anadolu mandasının büyüme ve verim özellikleri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2019-07-08)Bu çalışma, Erzurum ili Pasinler ilçesi Epsemce köyünde yetiştiriciliği yapılan Anadolu mandalarının çeşitli verim özelliklerinin (büyüme, döl ve süt) belirlenmesi amacıyla yapılmıştır. Ayrıca süt verimine ve kompozisyona ... -
Pastörize inek sütünden starter kültür ve farklı dozlarda kalsiyumklorür (CaC12) ve lesitin ilavesiyle üretilen taze ve olgunlaştırılmış beyaz peynirin bazı kalite kriterleri ve peynir veriminin tesbiti
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Bu ar aştır mada, beyaz peynir üretiminde standardize ve pastörize edilmiş inek sütü kullanıl mistir. Peynir üretiminde süte, starter kültür, CaCl2 ve lesitin katkı maddesi olarak ilave edilmiştir. Peynir veriminin ... -
Pastörize sütlerde ışık kaynağı, ışık şiddeti ve muhafaza süresinin B2 ve C vitaminlerinin tahrip olması üzerine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)ÖZET Pastörize sütün muhafazası sırasında riboflavin (B2 vitamini) ve C vitaminlerinin tahrip olmasında, farklı ışık kaynağı ve ışık şiddeti etkilerinin belirlenmesi, bu araştırmanın konusu olmuştur. Bu amaçla, çiğ inek ... -
Pastırma üretim aşamalarında fosfolipit fraksiyonundaki yağ asidi kompozisyonunun belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırmada, sığır M. Longissimus dorsi kasları kullanılarak pastırma üretimi yapılmış, üretimin farklı aşamalarında (hammadde, tuzlama sonu, 2. kurutma sonu ve son ürün) toplam lipit, nötral lipit ve fosfolipit miktarları, ... -
Pastırma üretiminde biyojen amin oluşumu ve bazı kalitatif özellikler üzerine farklı proses şartlarının etkileri
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Araştırmada, pastırma üretimi için iki farklı kürleme sıcaklığı (4°C veya 10°C) ve iki farklı kürleme ajanı (150 ppm sodyum nitrit veya 300 ppm potasyum nitrat) faktör olarak seçilmiş ve bu faktörlerin pastırmada biyojen ... -
Pastırma üretiminde fizikokimyasal ve tekstürel değişimlerin belirlenmesi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-10-16)Araştırmada, pastırma üretimi sırasında meydana gelen fizikokimyasal ve tekstürel değişimlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla kontrollü şartlarda pastırma üretimi gerçekleştirilmiş ve üretim süresince hammadde, ... -
Pastırma üretiminde potasyum laktat kullanımının protein oksidasyonu, serbest amino asit ve diğer bazı kalitatif özellikler üzerine etkisi
(ATATÜRK ÜNİVERSİTESİ/Fen Bilimleri Enstitüsü, 2018-08-06)Yürütülen araştırmada, pastırmalık etleri tuz (NaCl) + potasyum laktat (PL) karışımının farklı kombinasyonlarıyla kürlemenin, son ürünün protein oksidasyonu, serbest amino asit (SAA) ve diğer bazı kalitatif özellikler ...