Razakı sofralık üzüm çeşidinde bazı kalite artırıcı uygulamaların verim ve verim unsurları üzerine etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, 2014 yılı vejetasyon periyodunda Afyon ili'nde 5 BB anacı üzerine aşılı 19 yaşındaki Razakı (Vitis vinifera L.) üzüm çeşidinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmada, Kontrol (K), 1/3 Salkım Ucu Kesme (1/3 SUK), Sürgün Ucu Alma (SUA), Borik Asit (BA), 1/3 SUK+SUA, 1/3 SUK+BA, SUA+BA, 1/3 SUK+SUA+BA uygulamalarının Razakı üzüm çeşidinde verim ve verim unsurları üzerine etkileri incelenmiştir. En yüksek üzüm verimi (7.74 kg/asma) K uygulaması ile; en yüksek salkım ağırlığı (244.62 g) SUA uygulaması ile; en yüksek 100 tane ağırlığı (504.08 g) K uygulaması ile; en yüksek olgunluk indisi (36.89) BA uygulaması ile; en yüksek şıra randımanı (695.00 ml) BA ve (695.00 ml) 1/3 SUK+SUA+BA uygulamaları ile; en yoğun L* renk değeri (46.93) SUA ve (46.10) 1/3 SUK+SUA+BA uygulamaları ile; en yoğun a* renk değeri (-5.37) 1/3 SUK+SUA ve (-5.01) SUA uygulamaları ile; en yoğun b* renk değeri (12.59) SUA uygulaması ile elde edilmiştir. Razakı üzüm çeşidinde, salkım ağırlığını artırmak için sürgün ucu alma; olgunluk indisini artırmak için BA uygulaması bulunmuştur This study was conducted Razakı grape variety (Vitis vinifera L.) and its vine which was aged 19 was grown on 5 BB rootstock in a vegetation period of 2014 in Afyon province in Turkey. In this research, it was investigated whether the applications of Control (C), 1/3 Cluster Tip Reduction (1/3 CTR), Shoot Tip Reduction (STR), Boric Acid (BA), 1/3 CTR + STR, 1/3 CTR + BA, STR + BA, 1/3 CTR + STR + BA on yield and yield components of Razakı grape variety. The results were obtained as the highest fresh grape yield (7.74 kg/vine) with C application; as the highest cluster weight (244.62 g) with STR application; as the highest 100 berry weight (504.08 g) with C application; as the highest maturity index (36.89) with BA application; as the highest must yield (695.00 ml) with BA and (695.00 ml) with 1/3 CTR + STR + BA applications; as the highest intensity of L* color (46.93) with STR and (46.10) with 1/3 CTR + STR + BA applications; as the highest intensity of a* color (-5.37) with 1/3 CTR + STR and (-5.01) with STR, as the highest intensity of b* color (12.59) with STR application. To increase cluster weight with the shoot tip reduction application and maturity index with boric acid application of Razakı grape variety can be recommended.
Collections