Konya ve çevresinde tüketime sunulan çiğ ve UHT steril sütlerde antibiyotik kalıntıları
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ABSTRAKT Konya ve Çevresinde Tüketime Sunulan Çig ve UHT Steril Sütlerde Antibiyotik Kalıntıları Konya'da tüketime sunulan çig ve UHT steril sütlerde an tibiyotik kalıntılarının mevcudiyetini belirlemek amacıyla toplam 203 adet süt numunesi incelendi. 62 adet UHT steril süt numunesinin %ı. 61 inin 141 adet çig süt numunesinin ise %4. 96' sının antibiyotik kalıntısı içer diği belirlendi. Toplam 203. adet süt numunesinin %3. 94 'ünün antibiyotik kalıtısı ihtiva ettiği ve kalıntıların %1.47' sinin 0.05 IU/ml'den daha az konsantrasyonda penicillin, %2. 46 'sının ise farklı antibiyotikler olduğu bulundu. Sonuç olarak bu çalışmada, sütte belirlenen antibiyotik kalıntılarının insan sağlığını tehdit edecek ve süt ürünlerinde ekonomik kayıplara yol açacak seviyenin altında olduğu, ancak bu konu üzerinde daha fazla durularak üretici lerin ve tüketicilerin eğitilmesi gerektiği kanısına varıl dı. ABSTRACT^. Antibiotic Residues xn Raw and UHT Sterilized Milk Consumed in the KONYA Province Total 203 milk samples were analized for detection of an tibiotic residues in raw and UHT sterilized milk samples in the Konya province. Antibiotic residues in 62 UHT sterilized and 141 raw milk samples were 1.61% and 4.96%, respectively. Total antibiotic residues were 3.94% in milk samples and 1.47% of these were penicilline in a quantity of less than 0.05 IU/ml. Out of these, 2.46% of the residues were various antibiotics. Although the amount of antibiotic residues obtained in this study were not hazardous, the milk producers and consu mers should be informed about the harmful effect of antibio tics in milk.
Collections