Show simple item record

dc.contributor.advisorTekinşen, Cenap
dc.contributor.authorGündoğdu, Fazilet
dc.date.accessioned2020-12-29T16:36:46Z
dc.date.available2020-12-29T16:36:46Z
dc.date.submitted1990
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/457350
dc.description.abstractABSTRAKT Konya ve Çevresinde Tüketime Sunulan Çig ve UHT Steril Sütlerde Antibiyotik Kalıntıları Konya'da tüketime sunulan çig ve UHT steril sütlerde an tibiyotik kalıntılarının mevcudiyetini belirlemek amacıyla toplam 203 adet süt numunesi incelendi. 62 adet UHT steril süt numunesinin %ı. 61 inin 141 adet çig süt numunesinin ise %4. 96' sının antibiyotik kalıntısı içer diği belirlendi. Toplam 203. adet süt numunesinin %3. 94 'ünün antibiyotik kalıtısı ihtiva ettiği ve kalıntıların %1.47' sinin 0.05 IU/ml'den daha az konsantrasyonda penicillin, %2. 46 'sının ise farklı antibiyotikler olduğu bulundu. Sonuç olarak bu çalışmada, sütte belirlenen antibiyotik kalıntılarının insan sağlığını tehdit edecek ve süt ürünlerinde ekonomik kayıplara yol açacak seviyenin altında olduğu, ancak bu konu üzerinde daha fazla durularak üretici lerin ve tüketicilerin eğitilmesi gerektiği kanısına varıl dı.
dc.description.abstractABSTRACT^. Antibiotic Residues xn Raw and UHT Sterilized Milk Consumed in the KONYA Province Total 203 milk samples were analized for detection of an tibiotic residues in raw and UHT sterilized milk samples in the Konya province. Antibiotic residues in 62 UHT sterilized and 141 raw milk samples were 1.61% and 4.96%, respectively. Total antibiotic residues were 3.94% in milk samples and 1.47% of these were penicilline in a quantity of less than 0.05 IU/ml. Out of these, 2.46% of the residues were various antibiotics. Although the amount of antibiotic residues obtained in this study were not hazardous, the milk producers and consu mers should be informed about the harmful effect of antibio tics in milk.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleKonya ve çevresinde tüketime sunulan çiğ ve UHT steril sütlerde antibiyotik kalıntıları
dc.title.alternativeAntibiotic residues in raw and UHT sterilized milk consumed in the Konya province
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmKonya
dc.subject.ytmAntibiotics
dc.subject.ytmMilk
dc.identifier.yokid12013
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid12013
dc.description.pages30
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess