Konya bölgesi kuyu sularında nitrat, nitrit ve nitrozamin düzeyleri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
-30- 7.ÖZET Bu çalınmada Konya Bölgesi içme sularında buluna bilecek nitrat, nitrit ve 11-ni trozamin düzeylerini tesbit etmek amacıyla yapıldı, ilitrat ve nitrit miktarı spektrof otometrik, U-nitroza- minler ise yüksek performanslı likit Xromotografi (HPLC) sistemi kullanılarak belirlendi. H-nitrozaminlerin sulardan toplanması için X AD-4 ve X AD-3 reçineleri kullanıldı. H-nitrozaminlerin belirlenmesinde metodun duyarlılık sınırı 0,4-2,5 ng olarak tes bit edildi. Tüm analizler izokratik olarak yapıldı. Analizi yapılan numunelerin tümüne nitrat,12. 059 -78 «437 PPm dört numune nariç nitrit, 0,5-12. 666 PPm yoğunlukları arasında bulundu. Diğer taraftan H-nitrozaminler (N-nitrosodimetilamin I-nitrosoprolidin, I-nitrosopiperidin, H-nitrosodietilamin) ise tesbit edilemedi. Sonuç olarak, Konya bölgesi içme sularında tesbit edilen nitrat ve nitrit değerleri gıda maddeleri tüzüğünde belirtilen değ.erin üzerinde olduğu belirlenmiştir. -31- 3. SUMMARY This Stud-- -yas conducted to determine nitrate, nitrite and I7-ni trosaniines levels `being found in water samples collected from Ilonya regions. The amounts of nitrate and nitrite in `7a ter samples ;/ere determined by spectrophotometry method however nitrosamines levels ?/ere analyzed with high performence liguid technigue. X AD-4 and n` AB-3 neutrol ma re o reticular re-mis were used for the collection. Of H-nitrosamines from water samples. It was shown that the lower limits of dedecticn of Ii?LC method for K -nitrosamines ranged from 0,4 to 2,5 ng. All anly ses were carried out isoc ratio ally. In all samples analysed nitrate and nitrite levels were 12-059-78.473 ?Pm and 0,5-12.666 PPm (except 4 camples), respectively. On the other hand, îT-nitrosamines (li'-ni trosodime- tilamine, U-nitroso dietilamine, Lf-ni trosopyrolidine, K-nitrosopi- peridi-ne-) could not `be determined. As a result, the amounts of nitrate and nitrite determined in water samples in Konya region were faund to be significantly higher than the levels depicted in Tuskisch Codex Alimentarius
Collections