Show simple item record

dc.contributor.advisorAcet, Ahmet
dc.contributor.authorEğilmez, İsa
dc.date.accessioned2020-12-29T16:36:45Z
dc.date.available2020-12-29T16:36:45Z
dc.date.submitted1990
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/457348
dc.description.abstract-30- 7.ÖZET Bu çalınmada Konya Bölgesi içme sularında buluna bilecek nitrat, nitrit ve 11-ni trozamin düzeylerini tesbit etmek amacıyla yapıldı, ilitrat ve nitrit miktarı spektrof otometrik, U-nitroza- minler ise yüksek performanslı likit Xromotografi (HPLC) sistemi kullanılarak belirlendi. H-nitrozaminlerin sulardan toplanması için X AD-4 ve X AD-3 reçineleri kullanıldı. H-nitrozaminlerin belirlenmesinde metodun duyarlılık sınırı 0,4-2,5 ng olarak tes bit edildi. Tüm analizler izokratik olarak yapıldı. Analizi yapılan numunelerin tümüne nitrat,12. 059 -78 «437 PPm dört numune nariç nitrit, 0,5-12. 666 PPm yoğunlukları arasında bulundu. Diğer taraftan H-nitrozaminler (N-nitrosodimetilamin I-nitrosoprolidin, I-nitrosopiperidin, H-nitrosodietilamin) ise tesbit edilemedi. Sonuç olarak, Konya bölgesi içme sularında tesbit edilen nitrat ve nitrit değerleri gıda maddeleri tüzüğünde belirtilen değ.erin üzerinde olduğu belirlenmiştir.
dc.description.abstract-31- 3. SUMMARY This Stud-- -yas conducted to determine nitrate, nitrite and I7-ni trosaniines levels `being found in water samples collected from Ilonya regions. The amounts of nitrate and nitrite in `7a ter samples ;/ere determined by spectrophotometry method however nitrosamines levels ?/ere analyzed with high performence liguid technigue. X AD-4 and n` AB-3 neutrol ma re o reticular re-mis were used for the collection. Of H-nitrosamines from water samples. It was shown that the lower limits of dedecticn of Ii?LC method for K -nitrosamines ranged from 0,4 to 2,5 ng. All anly ses were carried out isoc ratio ally. In all samples analysed nitrate and nitrite levels were 12-059-78.473 ?Pm and 0,5-12.666 PPm (except 4 camples), respectively. On the other hand, îT-nitrosamines (li'-ni trosodime- tilamine, U-nitroso dietilamine, Lf-ni trosopyrolidine, K-nitrosopi- peridi-ne-) could not `be determined. As a result, the amounts of nitrate and nitrite determined in water samples in Konya region were faund to be significantly higher than the levels depicted in Tuskisch Codex Alimentariusen_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectHalk Sağlığıtr_TR
dc.subjectPublic Healthen_US
dc.titleKonya bölgesi kuyu sularında nitrat, nitrit ve nitrozamin düzeyleri
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmKonya
dc.subject.ytmNitrates
dc.subject.ytmNitrosamines
dc.subject.ytmDrinking water
dc.identifier.yokid12015
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid12015
dc.description.pages38
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess