Isparta ve yöresinde tüketime sunulan beyaz peynirlerden yersinia enterocolitica izolasyonu ve tanımlanması
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu araştırma, Isparta ve yöresinde tüketime sunulan beyaz peynirlerden Yersinia entereocolitica'nın izolasyonu ve tanımlanması amacıyla yapıldı. Araştırmada materyal olarak Isparta ve yöresinden toplanan 77 adet beyaz peynir numunesi kullanıldı. Peynir numuneleri Yersinia enterocolitica yönünden incelendi. Araştırmada, peynir numunelereninin % 10,4'ünden Yersinia enterooolitica izole edildi. Bu bulgulardan, peynir yapımında çiğ süt kullanımı sonucu Yersinia enterocolitica ile kontamine olmuş beyaz peynirlerin insanlarda Yersiniosis oluşumunda önemli rol oynadığı ve halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike oluşturduğu kanısına varıldı. Bu nedenle, peynir yapımında pastörize süt kullanılmalı ve yapımda hijyenik şartlara uyularak pastörizasyon sonrası kontaminasyondan kaçınılmalıdır. This investigation was carried out to isolate and identificate of Yersinia enterocolitica from white cheese consumed in İsparta region. A total of 77 white cheese was obtained from İsparta region. Cheese samples were examined for the precence of Yersiniea enterocolitica. Yersinia enterocolitica was isolated from 10,4 % white cheese samples. In conclusion, this study indicates that contamination of white cheese by Yersinia enterocolitica represent a significant potential health hazard. The manufacture of white cheese form raw milk provides an opportunity for transmission of human Yersiniosis. Therefore white cheese must be prepared from pasteurized milk and post pasteurisation contamination must be avoided through adherence to good manufacturing practices and stringent hygiene measures.
Collections