Show simple item record

dc.contributor.advisorYalçın, Suzan
dc.contributor.authorErki Yildiz, Ufuk
dc.date.accessioned2020-12-29T16:35:51Z
dc.date.available2020-12-29T16:35:51Z
dc.date.submitted1994
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/457165
dc.description.abstractBu araştırma, Isparta ve yöresinde tüketime sunulan beyaz peynirlerden Yersinia entereocolitica'nın izolasyonu ve tanımlanması amacıyla yapıldı. Araştırmada materyal olarak Isparta ve yöresinden toplanan 77 adet beyaz peynir numunesi kullanıldı. Peynir numuneleri Yersinia enterocolitica yönünden incelendi. Araştırmada, peynir numunelereninin % 10,4'ünden Yersinia enterooolitica izole edildi. Bu bulgulardan, peynir yapımında çiğ süt kullanımı sonucu Yersinia enterocolitica ile kontamine olmuş beyaz peynirlerin insanlarda Yersiniosis oluşumunda önemli rol oynadığı ve halk sağlığı açısından potansiyel bir tehlike oluşturduğu kanısına varıldı. Bu nedenle, peynir yapımında pastörize süt kullanılmalı ve yapımda hijyenik şartlara uyularak pastörizasyon sonrası kontaminasyondan kaçınılmalıdır.
dc.description.abstractThis investigation was carried out to isolate and identificate of Yersinia enterocolitica from white cheese consumed in İsparta region. A total of 77 white cheese was obtained from İsparta region. Cheese samples were examined for the precence of Yersiniea enterocolitica. Yersinia enterocolitica was isolated from 10,4 % white cheese samples. In conclusion, this study indicates that contamination of white cheese by Yersinia enterocolitica represent a significant potential health hazard. The manufacture of white cheese form raw milk provides an opportunity for transmission of human Yersiniosis. Therefore white cheese must be prepared from pasteurized milk and post pasteurisation contamination must be avoided through adherence to good manufacturing practices and stringent hygiene measures.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBesin Hijyeni ve Teknolojisitr_TR
dc.subjectFood Hygiene and Technologyen_US
dc.titleIsparta ve yöresinde tüketime sunulan beyaz peynirlerden yersinia enterocolitica izolasyonu ve tanımlanması
dc.title.alternativeIsolation and identification of yersinia enterocolitica from white cheese consumed in Isparta region
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBesin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmIsparta
dc.subject.ytmCheeses
dc.subject.ytmYersinia enterocolitica
dc.subject.ytmWhite cheese
dc.identifier.yokid32711
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid32711
dc.description.pages45
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess