Sakız çiğnemenin bakteri plağı pH`si, tükürük akış hızı pH`si tamponlama kapasitesi, Ca, PO ve total protein konsantrasyonlarına etkisinin incelenmesi
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışmada kalsiyum ve florürlü çikletlerin dental plak ve tükürük üzerine olan etkileri in situ olarak araştırılmıştır. Bu amaçla; yaşları 8-10 arasında değişen 51 kız 5'i erkek toplam 10 sağlıklı deneğe, 1 adet parafilm, 1 adet Ca+F'lü çiklet ve 2 adet Ca+F'lü çiklet çiğnetilmiştir. Araştırmanın Ca+F'lü çiklet ve parafilm çiğnenmesinin dental plak üzerinde oluşturduğu etkileri ile ilgili bölümünde deneklere, 1 dakika %'luk 10 mi sukroz gargarasını takiben çikletlerin 10 dakika çiğnetilmesi ile plak pH'sı ve plak F~ konsantrasyonu belirlenmiştir. Araştırmanın Ca+F'lü çiklet ve parafilm çiğnenmesinin tükürük üzerinde oluşturduğu etkileri ile ilgili bölümünde deneklerin, çikletleri 10 dakika çiğnemeleri ile tükürük pH'sı, F~ konsantrasyonu, Ca++ konsantrasyonu, akış hızı ve tamponlama kapasitesi belirlenmiştir. Her üç deney grubunun da plak pH'sını, akış hızını ve tamponlama kapasitesini arttırdığı bulunmuştur. Ca+F'lü çiklet çiğnenmesinin Ca++ konsantrasyonunu belirgin bir şekilde yükselttiği, fakat tükürük F~ konsantrasyonuna etkili olmadığı belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Akış Hızı, Çiklet, Flor(F~), Kalsiyum(Ca++), pH, Plak, Tamponlama Kapasitesi, Tükürük. In this study the in situ effect of calcium and fluoride chewing gums on dental plaque and saliva were studied. For this purpose, one parafilm, one Ca+F chewing gum and two Ca+F chewing gum were chewed to 10 healthy subjects(aged 8-12 years,5 male and 5 female children). In the part of study for the effect of chewing of Ca+F chewing gum and parafilm on the dental plaque, first the participants used 10 ml rinse contains 10 percent sucrose solution. Then, following of 10 minutes chewing operation, plaque pH and F` concentration were evaluated. The other part of the study, the effect of chewing of Ca+F chewing gum and parafilm on the saliva was searched and for this aim,saliva pH, F` concentration, Ca++ concentration, flow rate and buffering capacity were evaluated by chewing the gum in 10 minutes period. As a result, each three experiment group increased plaque pH, flow rate and buffering capacity. Finally, chewing Ca+F chewing gum highly increased Ca++ concentration but there is no effect on F` concentration. Key Words: Buffering Capacity, Calcium(Ca++), Chewing Gum, Flouride(F'), Flow Rate, pH, Plaque, Saliva.
Collections