Show simple item record

dc.contributor.advisorÖzer, F. Füsun
dc.contributor.authorŞengün, Abdülkadir
dc.date.accessioned2020-12-29T16:34:27Z
dc.date.available2020-12-29T16:34:27Z
dc.date.submitted1997
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/456888
dc.description.abstractBu çalışmada kalsiyum ve florürlü çikletlerin dental plak ve tükürük üzerine olan etkileri in situ olarak araştırılmıştır. Bu amaçla; yaşları 8-10 arasında değişen 51 kız 5'i erkek toplam 10 sağlıklı deneğe, 1 adet parafilm, 1 adet Ca+F'lü çiklet ve 2 adet Ca+F'lü çiklet çiğnetilmiştir. Araştırmanın Ca+F'lü çiklet ve parafilm çiğnenmesinin dental plak üzerinde oluşturduğu etkileri ile ilgili bölümünde deneklere, 1 dakika %'luk 10 mi sukroz gargarasını takiben çikletlerin 10 dakika çiğnetilmesi ile plak pH'sı ve plak F~ konsantrasyonu belirlenmiştir. Araştırmanın Ca+F'lü çiklet ve parafilm çiğnenmesinin tükürük üzerinde oluşturduğu etkileri ile ilgili bölümünde deneklerin, çikletleri 10 dakika çiğnemeleri ile tükürük pH'sı, F~ konsantrasyonu, Ca++ konsantrasyonu, akış hızı ve tamponlama kapasitesi belirlenmiştir. Her üç deney grubunun da plak pH'sını, akış hızını ve tamponlama kapasitesini arttırdığı bulunmuştur. Ca+F'lü çiklet çiğnenmesinin Ca++ konsantrasyonunu belirgin bir şekilde yükselttiği, fakat tükürük F~ konsantrasyonuna etkili olmadığı belirlenmiştir. Anahtar Kelimeler: Akış Hızı, Çiklet, Flor(F~), Kalsiyum(Ca++), pH, Plak, Tamponlama Kapasitesi, Tükürük.
dc.description.abstractIn this study the in situ effect of calcium and fluoride chewing gums on dental plaque and saliva were studied. For this purpose, one parafilm, one Ca+F chewing gum and two Ca+F chewing gum were chewed to 10 healthy subjects(aged 8-12 years,5 male and 5 female children). In the part of study for the effect of chewing of Ca+F chewing gum and parafilm on the dental plaque, first the participants used 10 ml rinse contains 10 percent sucrose solution. Then, following of 10 minutes chewing operation, plaque pH and F` concentration were evaluated. The other part of the study, the effect of chewing of Ca+F chewing gum and parafilm on the saliva was searched and for this aim,saliva pH, F` concentration, Ca++ concentration, flow rate and buffering capacity were evaluated by chewing the gum in 10 minutes period. As a result, each three experiment group increased plaque pH, flow rate and buffering capacity. Finally, chewing Ca+F chewing gum highly increased Ca++ concentration but there is no effect on F` concentration. Key Words: Buffering Capacity, Calcium(Ca++), Chewing Gum, Flouride(F'), Flow Rate, pH, Plaque, Saliva.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectDiş Hekimliğitr_TR
dc.subjectDentistryen_US
dc.titleSakız çiğnemenin bakteri plağı pH`si, tükürük akış hızı pH`si tamponlama kapasitesi, Ca, PO ve total protein konsantrasyonlarına etkisinin incelenmesi
dc.typedoctoralThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiş Hastalıkları ve Tedavisi Anabilim Dalı
dc.subject.ytmDental plaque
dc.subject.ytmSalivation
dc.subject.ytmChewing gum
dc.identifier.yokid58804
dc.publisher.instituteSağlık Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universitySELÇUK ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid58804
dc.description.pages99
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess