Identification of meat from ewe, goat, cow and chicken
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
ÖZET KOYUN, KEÇİ, DANA VE TAVUK ETLERİNİN TANIMLANMASI AKPINAR, Kutbettin Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Söylemez, Zerrin Nisan 2000, 48 sayfa Poliakrilamid jel electroforezi yöntemi ile dana, koyun, keçi ve tavuk etlerinin tanımlanması çalışıldı. İkili karışımlardaki düşük oranları ayırt etmek için proteinler Coomassie Brillant Blue-R ile boyandı. Bu metot ile dört hayvan etinden sadece tavuk eti diğerlerinden ayırt edilebilmiştir. Koyun, keçi ve dana etleri benzer elektroforetik dağılım göstermiştir. Belirleyici olarak kullanılan proteinlerden karbonik anhidraz ile aynı hızda hareket eden bir protein bandı görülmüştür. Bovin serum albüminden biraz daha yavaş yürüyen bir başka protein bandı gözlenmiştir. Orta hızda yürüyen bir üçüncü protein bandı tavuk etinde görülmemiştir. Dana, koyun ve keçi etlerinin tavuk eti ile karışımında en düşük tespit edebilme oranı %10 olmuştur. Protein bantlarının tanımlanması ileri araştırma gerektirmektedir. Anahtar Kelimeler: Poliakrilamid jel elektroforezi, et, tağşiş, tanımlanma. iv ABSTRACT IDENTIFICATION OF MEAT FROM EWE, GOAT, COW AND CHICKEN AKPINAR, Kutbettin M. Sc. in Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. SÖYLEMEZ, Zerrin April 2000, 48 pages The identification of cow, ewe, goat and chicken meats was studied by polyacrylamide gel electrophoresis. In order to detect small proportions of species in their binary mixtures, proteins were analyzed and made visible by Coomassie Brilliant Blue-R. The electrophoretic pattern of four animal species showed that the method followed was only suitable to identify chicken meat. The extracts from ewe, goat and cow exhibited similar electrophoretic patterns. Three major bands appeared, fast-moving bands run together with carbonic anhydrase, a medium-moving protein, and a slow-moving protein that was migrating slightly slower than bovine serum albumin. The medium-moving protein was missing in chicken meat. The minimum level of detection in mixtures of cow, ewe and goat meat with chicken meat was found as 10%.The characterization of protein bands remains to be determined. Key Words : Polyacrylamide gel electrophoresis, meat, adulteration, identification. m
Collections