Show simple item record

dc.contributor.advisorSöylemez, Zerrin
dc.contributor.advisorFadıloğlu, Sibel
dc.contributor.advisorİbanoğlu, Esra
dc.contributor.authorAkpinar, Kutbettin
dc.date.accessioned2020-12-29T13:38:47Z
dc.date.available2020-12-29T13:38:47Z
dc.date.submitted2000
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/430575
dc.description.abstractÖZET KOYUN, KEÇİ, DANA VE TAVUK ETLERİNİN TANIMLANMASI AKPINAR, Kutbettin Yüksek Lisans Tezi, Gıda Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Söylemez, Zerrin Nisan 2000, 48 sayfa Poliakrilamid jel electroforezi yöntemi ile dana, koyun, keçi ve tavuk etlerinin tanımlanması çalışıldı. İkili karışımlardaki düşük oranları ayırt etmek için proteinler Coomassie Brillant Blue-R ile boyandı. Bu metot ile dört hayvan etinden sadece tavuk eti diğerlerinden ayırt edilebilmiştir. Koyun, keçi ve dana etleri benzer elektroforetik dağılım göstermiştir. Belirleyici olarak kullanılan proteinlerden karbonik anhidraz ile aynı hızda hareket eden bir protein bandı görülmüştür. Bovin serum albüminden biraz daha yavaş yürüyen bir başka protein bandı gözlenmiştir. Orta hızda yürüyen bir üçüncü protein bandı tavuk etinde görülmemiştir. Dana, koyun ve keçi etlerinin tavuk eti ile karışımında en düşük tespit edebilme oranı %10 olmuştur. Protein bantlarının tanımlanması ileri araştırma gerektirmektedir. Anahtar Kelimeler: Poliakrilamid jel elektroforezi, et, tağşiş, tanımlanma. iv
dc.description.abstractABSTRACT IDENTIFICATION OF MEAT FROM EWE, GOAT, COW AND CHICKEN AKPINAR, Kutbettin M. Sc. in Food Engineering Supervisor: Prof. Dr. SÖYLEMEZ, Zerrin April 2000, 48 pages The identification of cow, ewe, goat and chicken meats was studied by polyacrylamide gel electrophoresis. In order to detect small proportions of species in their binary mixtures, proteins were analyzed and made visible by Coomassie Brilliant Blue-R. The electrophoretic pattern of four animal species showed that the method followed was only suitable to identify chicken meat. The extracts from ewe, goat and cow exhibited similar electrophoretic patterns. Three major bands appeared, fast-moving bands run together with carbonic anhydrase, a medium-moving protein, and a slow-moving protein that was migrating slightly slower than bovine serum albumin. The medium-moving protein was missing in chicken meat. The minimum level of detection in mixtures of cow, ewe and goat meat with chicken meat was found as 10%.The characterization of protein bands remains to be determined. Key Words : Polyacrylamide gel electrophoresis, meat, adulteration, identification. men_US
dc.languageEnglish
dc.language.isoen
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/embargoedAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectGıda Mühendisliğitr_TR
dc.subjectFood Engineeringen_US
dc.titleIdentification of meat from ewe, goat, cow and chicken
dc.title.alternativeKoyun, keçi, dana ve tavuk etlerinin tanımlanması
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentDiğer
dc.subject.ytmCalf meat
dc.subject.ytmProteins
dc.subject.ytmMeat
dc.subject.ytmMutton
dc.subject.ytmPolyarcrylamide gel electrophoresis
dc.subject.ytmChicken meat
dc.identifier.yokid100890
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid97008
dc.description.pages48
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/embargoedAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/embargoedAccess