Krom ve klaritromisin uygulamalarının buğday (Triticum aestivum L. cv. Golia) fidelerindeki fizyolojik etkileri
- Global styles
- Apa
- Bibtex
- Chicago Fullnote
- Help
Abstract
Bu çalışma, hidroponik olarak bir iklim odasında büyütülen ekmeklik buğday fidelerinin antibiyotik Klaritromisin ve krom elementinin tek ve kombine uygulamalarının fizyolojik etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Fidelerin kök ve gövdelerinin büyüme ve gelişmesi Cr ve Cr + Klaritromisin tarafından olumsuz şekilde etkilenmiştir. Ancak, yalnız Klaritromisin uygulaması, fidelerin gelişme ve büyümesini önemli derecede etkilememiştir. Fide yapraklarının pigment miktarları uygulamalar tarafından azaltılmıştır. Uygulamalar kıyaslandığında, düşük prolin miktarı 100 mg/L Klaritromisin'de belirlenmiştir. 100 mg/L Cr muamelesiyle kıyaslandığı zaman, daha düşük prolin miktarı 100 mg/L Cr + 100 mg/L Klaritromisin uygulamalarında bulunmuştur. Buğday fide kısımlarının toplam karbohidrat miktarları kombinasyon ve tüm uygulanan konsantrasyonlar tarafından arttırılmasına rağmen, protein miktarları genel olarak azaltılmıştır. Fide kök ve gövdelerinin H2O2 ve MDA `nın miktarları özellikle 100 mg/L Cr ve 100 mg/L Cr+ 100 mg/L Klaritromisin uygulamaları tarafından artırılmıştır. Fide kısımlarının element miktarları uygulamalar tarafından farklı şekilde etkilenmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki, Klaritromisin uygulaması fidelerde önemli derecede etkili olmamıştır. The aim of the present study was to evaluate the physiological effects of single and combine application of chromium and antibiotic clarithromycin in the bread wheat seedlings, which were grown in a climate chamber as hydroponically. Growth and development of the seedlings roots and shoots were negatively affected by Cr and clarithromycin+Cr supply. Single clarithromycin treatment, however, did not significatly affect on growth and development of the seedlings. Pigment contents of the seedling leaves were reduced by applications. Among applications, low proline content determined at 100 mg/L clarithromycin. When compared to 100 mg/L Cr treatment, low proline content was found at 100 mg/L Cr + 100 mg/L clarithromycin applications. Although total carbohydrate contents of wheat seedling parts were increased by all applied concentrations and the combination, protein contents were genarally decreased. Contents of malondialdehyde and H2O2 of seedling roots and shoots were especially increased by 100 mg/L Cr and 100 mg/L Cr + 100 mg/L clarithromycin applications. Element contents of seedling parts were differently affected by treatments. Results showed that clarithromycin application did not critically affect on the seedlings.
Collections