Show simple item record

dc.contributor.advisorDoğan, Muhittin
dc.contributor.authorGültekin, Emine
dc.date.accessioned2020-12-29T13:33:26Z
dc.date.available2020-12-29T13:33:26Z
dc.date.submitted2012
dc.date.issued2018-08-06
dc.identifier.urihttps://acikbilim.yok.gov.tr/handle/20.500.12812/428586
dc.description.abstractBu çalışma, hidroponik olarak bir iklim odasında büyütülen ekmeklik buğday fidelerinin antibiyotik Klaritromisin ve krom elementinin tek ve kombine uygulamalarının fizyolojik etkilerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Fidelerin kök ve gövdelerinin büyüme ve gelişmesi Cr ve Cr + Klaritromisin tarafından olumsuz şekilde etkilenmiştir. Ancak, yalnız Klaritromisin uygulaması, fidelerin gelişme ve büyümesini önemli derecede etkilememiştir. Fide yapraklarının pigment miktarları uygulamalar tarafından azaltılmıştır. Uygulamalar kıyaslandığında, düşük prolin miktarı 100 mg/L Klaritromisin'de belirlenmiştir. 100 mg/L Cr muamelesiyle kıyaslandığı zaman, daha düşük prolin miktarı 100 mg/L Cr + 100 mg/L Klaritromisin uygulamalarında bulunmuştur. Buğday fide kısımlarının toplam karbohidrat miktarları kombinasyon ve tüm uygulanan konsantrasyonlar tarafından arttırılmasına rağmen, protein miktarları genel olarak azaltılmıştır. Fide kök ve gövdelerinin H2O2 ve MDA `nın miktarları özellikle 100 mg/L Cr ve 100 mg/L Cr+ 100 mg/L Klaritromisin uygulamaları tarafından artırılmıştır. Fide kısımlarının element miktarları uygulamalar tarafından farklı şekilde etkilenmiştir. Sonuçlar göstermiştir ki, Klaritromisin uygulaması fidelerde önemli derecede etkili olmamıştır.
dc.description.abstractThe aim of the present study was to evaluate the physiological effects of single and combine application of chromium and antibiotic clarithromycin in the bread wheat seedlings, which were grown in a climate chamber as hydroponically. Growth and development of the seedlings roots and shoots were negatively affected by Cr and clarithromycin+Cr supply. Single clarithromycin treatment, however, did not significatly affect on growth and development of the seedlings. Pigment contents of the seedling leaves were reduced by applications. Among applications, low proline content determined at 100 mg/L clarithromycin. When compared to 100 mg/L Cr treatment, low proline content was found at 100 mg/L Cr + 100 mg/L clarithromycin applications. Although total carbohydrate contents of wheat seedling parts were increased by all applied concentrations and the combination, protein contents were genarally decreased. Contents of malondialdehyde and H2O2 of seedling roots and shoots were especially increased by 100 mg/L Cr and 100 mg/L Cr + 100 mg/L clarithromycin applications. Element contents of seedling parts were differently affected by treatments. Results showed that clarithromycin application did not critically affect on the seedlings.en_US
dc.languageTurkish
dc.language.isotr
dc.rightsinfo:eu-repo/semantics/openAccess
dc.rightsAttribution 4.0 United Statestr_TR
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.subjectBiyolojitr_TR
dc.subjectBiologyen_US
dc.subjectBotaniktr_TR
dc.subjectBotanyen_US
dc.titleKrom ve klaritromisin uygulamalarının buğday (Triticum aestivum L. cv. Golia) fidelerindeki fizyolojik etkileri
dc.title.alternativePhysiological effects of chromium and clarithomycin applications on wheat (Triticum aestivum L. cv. Golia) seedlings
dc.typemasterThesis
dc.date.updated2018-08-06
dc.contributor.departmentBiyoloji Anabilim Dalı
dc.subject.ytmChromium
dc.subject.ytmWheat
dc.subject.ytmAntibiotics
dc.identifier.yokid431192
dc.publisher.instituteFen Bilimleri Enstitüsü
dc.publisher.universityGAZİANTEP ÜNİVERSİTESİ
dc.identifier.thesisid318425
dc.description.pages68
dc.publisher.disciplineDiğer


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

info:eu-repo/semantics/openAccess
Except where otherwise noted, this item's license is described as info:eu-repo/semantics/openAccess